Restaurangstråk? Flera lokaler utmed torget är tomma men i höst hoppas Carl Strufve, nordenchef på centrumägaren Grosvenor, att krogar flyttar in. Foto: Pressbild/Elina Lundberg

Så vill staden och gallerian göra om Skärholmens torg

Flera lokaler gapar tomma vid Skärholmens torg. Nu vill centrumägaren ha stadens hjälp att lyfta platsen – och återuppliva drömmen om ett restaurangstråk.

  • Publicerad 15:30, 23 jun 2020

Centrumägarens gamla planerna på ett levande kvällsliv med kroggäster utmed torget har inte flugit. Förra sommarens lag om rökförbud på uteserveringar stoppade det vattenpipskafé som skulle öppna här och restaurangsatsningens flaggskepp, Pitchers, gick omkull i vintras.

I dag står den lokalen fortfarande tom. Det samma gäller för lokalen där den mexikanska snabbmatskedjan Zócalo låg förut. I den senare öppnar en vietnamesisk restaurang efter sommaren, men att hitta en ny krögare till Pitchers gamla jättelika lokal har varit svårare, inte minst på grund av coronapandemin. Det uppger Carl Strufve, nordenchef för Grosvenor, som äger och driver Skärholmen centrum.

– Vi hade aktörer på ingång innan pandemin men det är ingenting som är klart ännu. Det är en stor yta och en stor investering. Men det kommer att bli ett restaurangkoncept, säger Carl Strufve.

Torget ska bli tryggare

Hans mål är att uthyrningen ska vara klar till hösten. Då räknar centrumägaren också med att staden ska ha en plan för hur Skärholmens torg ska utvecklas.

– Torget i sig måste ha en attraktionskraft för att man ska vilja gå till de här restaurangerna. Därför har vi lagt mycket tid på att tillsammans med staden att hitta lösningar för att hela torget ska bli en mer levande och välfungerande plats, säger Carl Strufve.

Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör i Skärholmen, håller med om att torget behöver bli tryggare och mer attraktivt. Därför har stadsdelen, tillsammans trafikkontoret, fastighetsägare och andra aktörer i Skärholmens centrum dragit igång ett gemensamt arbete för att ta ett helhetsgrepp om platsen.

– Vi vill ha kvar torghandeln men den behöver bli mer ordnad. Vi vill också bli av med bilar som kör kors och tvärs över torget och så måste vi jobba mot narkotikan och den öppna drogförsäljningen, säger Patrik Åhnberg.

S: Flytta in Skärholmens torghandel i centrum

Nya aktiviteter

Han understryker att det inte är någon stor ombyggnation av torget som väntar utan att man på det här sättet vill få många aktörer att dra åt samma håll för att snabbt få till förändringar. Han vill också att Skärholmsborna ska få säga sitt om torgets framtid.

– Vi behöver också ha olika aktiviteter på torget och när det handlar om hur platsen ska aktiveras är de som bor, verkar och vistas kring torget den viktigaste parten som vi behöver ha en dialog med, säger Patrik Åhnberg.