Stängs. Academedia planerar att lägga ner sin grundskola Vittra på Lugnets allé i Sjöstan. Foto: Elina Lundberg

Så vill staden rädda skolan i Sjöstan

Staden tar över och driver grundskolan vidare om Academedia lägger ner sin skola i Sjöstan, uppger skolborgarrådet. Men friskolan ställer höga krav för att släppa lokalen. "Omoraliskt" anser S-toppen.

  • Publicerad 11:52, 18 dec 2017

Det är Academedias grundskola Vittra i Sjöstaden som ska stängas med hänvisning av sviktande elevunderlag. Eleverna erbjuds istället plats på friskolan på Södermalm. Det har fått stark kritik från föräldrar och skolborgarrådet Olle Burell (S) som krävt att koncernen tänker om.

I Sjöstan, som i många år brottats med en skolkris och brist på grundskoleplatser, har staden räknat med att det här ska vara just en grundskola och ingenting annat.

– Allt annat är oacceptabelt. Mäktar inte Academedia med eller vill de inte driva grundskola här så vill vi ta över den, säger Olle Burell.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Academedia vill redan till hösten flytta hit sitt gymnasium Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Och även om huset ägs av skolfastighetsbolaget Sisab så kan inte Academedia tvingas bort innan 2023.

"Ingen moralisk rätt att ställa krav"

Men friskolan säger sig vara beredd att släppa lokalen - förutsatt att staden kan hitta en annan plats till deras gymnasium i innerstan eller i nära närförort.

Och Sisab ska nu försöka hjälpa friskolan, även om Olle Burell är kritisk till Academedias agerande.

– De har ingen moralisk rätt att ställa krav att vi ska fixa något åt dem för att de vill pumpa in annan verksamhet i Sjöstan. Mitt absoluta krav är att de medverkar till att det ska vara grundskola här, säger han.

Olle Burell anser att friskolan, som under hösten diskuterat lokaler åt Acadedemia med Sisab, borde ha lyft det här för länge sen. Istället kom nyheten om nedläggningen i Sjöstan som en chock.

Hoppas på lösning

– Alla vill ju ha lokaler i innerstan eller närförort. Det är därför det hade varit så bra om de i ett tidigt skede fört upp sitt behov av gymnasielokaler på dagordningen men det är positivt att de vill återvända till förhandlingarna. Jag hoppas att mitt folk kan hitta lösningar, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholmdirekt har sökt företrädare för Academedia. Företagets kommunikationschef Paula Hammerskog vill inte ge någon intervju men skriver i ett mejl att friskolan letat lokal till gymnasiet länge och att “om kommunen nu kan hjälpa oss med en annan lämplig lokal vore det ju väldigt bra. Både för oss och för kommunen”.

Samtal ska nu dras igång mellan parterna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.