Julia Kenning, William Aspenberg & Julie Stoltz hoppas att makthavarna i Stockholms stad tar till sig ungdomarnas rapport och genomför några av förslagen på hur man kan göra Stockholm tryggare. Foto: Maja

Så vill ungdomar göra Stockholm tryggare

Mer belysning, färg och roliga attraktioner. Det är vad 28 sommarjobbande ungdomar tror ska göra Stockholm till en tryggare plats.

  • Publicerad 12:00, 4 jul 2018

I år har 28 sommarjobbande ungdomar haft i uppdrag att hjälpa Stockholms makthavare att göra staden tryggare. Under tre veckors tid har de tagit del av föreläsningar, workshops och trygghetsvandringar för att samla in statistik och undersöka vilka faktorer som bidrar till trygghet respektive otrygghet i områden som bland annat Högdalen och Observatorielunden i Vasastan.

Julie Stoltz, 18, Julia Kenning, 18, och William Aspenberg, 17. Är några av ungdomarna som tagit sig an årets uppdrag.

– Det har varit några inspirerande och lärorika veckor. Det har varit en unik chans att se hur allt går till bakom kulisserna. Extra viktigt har det varit för att mig då jag får rösta för första gången i år och trygghetsfrågan har varit väldigt viktig för mig, säger Julie Stoltz.

Sommarjobbet: Fixa en tryggare stad

Under fredagen den 29 juni presenterade ungdomarna sina lösningar för biträdande stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell och Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S).

"Ska lysa upp hela Stockholm"

Julia Kenning och hennes grupp har haft i uppdrag att komma på åtgärder för Observatorielunden. Efter hårt arbete med intervjuer, enkäter och observationer kom de på hur man skulle öka tryggheten på kullen och göra parken mer attraktiv för människor att vistas i under dygnets alla timmar.

– För att locka fler till Observatorielunden vill vi göra en upplysningspark där alla aktiviteter är kopplade till vetenskap. Parken ska lysa upp hela Stockholm. Karaktärsegen beslysning är också någonting som vi tror kan bidra till ökad trygghet, säger hon och tillägger:

– Men om de ska göra någonting tycker jag att de ska göra isbanan vi har föreslagit. Det skulle sätta folk i rörelse och vad jag vet finns det inget liknande i närheten.

"Alla har jobbat stenhårt"

William Aspenberg visste inte ens vad Stadshuset var när han fick jobbet. Men säger att tre veckor på plats har givit honom mersmak.

– Det har varit så roligt att träffa så många taggade och engagerade människor och lära sig hur allt går till. Alla har jobbat stenhårt och jag har definitivt fått mersmak, säger han.

Williams grupp har jobbat med Högdalen, en plats som enligt undersökningar uppfattas som svår att navigera i. Stadsdelen upplevs också som otrygg på grund av många mörka tunnlar och gäng.

Lösningen, tror ungdomarna, är mer ljus och ljud i form av djur som ska leda en dit man vill. Samt fina målningar och ljusslingor i tunnlarna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.