Så vill Vallentuna få fler tjejer att idrotta

Nya siffror från Riksidrottsförbundet visar stora skillnader mellan killar och tjejer i Vallentuna, när det kommer till föreningsbidrag. Så här vill politikerna se till att fler tjejer hittar idrotten – även om de understryker att kommunens egna siffror är mer jämställda.

  • Publicerad 11:57, 5 feb 2019

I fredags berättade P4 Stockholm om nya siffror som Riksidrottsförbundet tagit fram för deras räkning. Bland annat visar siffrorna att det är mer än dubbelt så vanligt att killar håller på med föreningsidrott som tjejer. De visar också att endast en tredjedel av bidragspengarna går till tjejer i Vallentuna.

Något kommunen dock menar inte riktigt är rättvist.

Vad som inte syns i statistiken är att utöver det statliga bidraget från Riksidrottsförbundet kan föreningar också söka bidrag direkt från kommunen. Det är därmed inte säkert att alla föreningar söker båda bidragen, även om det är möjligt.

Siffror som Vallentuna själva tagit fram över sina egna bidrag visar att fördelningen mellan tjejer och killar låg på 40-60 förra året. En siffra som hållit i sig de senaste tre åren.

– Det är en stor slagsida, men riktigt så illa är det inte som Riksidrottsförbundets siffror. Men det är fortfarande inte bra, och det är en fråga vi kämpat med i många år, säger Lars Carlsson (C), ordförande i Vallentunas fritidsnämnd.

Ylva Mozis, gruppledare för Liberalerna i Vallentuna, tycker att det är hög tid att man tar itu med frågan på riktigt.

– Det är viktigt att man jobbar med att locka fler tjejer till idrotten. Det är ett problem om tjejer rör på sig mindre, då de får sämre hälsa, både psykiskt och fysiskt, säger hon, och fortsätter:

– Vi i alliansen vill kartlägga hur mycket som läggs på tjejers och killars fritid totalt. Både vad gäller anläggningar, fördelning av tider, underhåll och skötsel av anläggningar och aktivitetsstöd, så att man vet vad man behöver jobba mer med för att även tjejerna ska få större del av satsningarna.

Spontanidrott

Lars Carlsson tror också att det finns andra parametrar i statistiken som gör den orättvis. Han menar att många tjejer sysslar med spontanidrott som gym och ofta tränar ensamma, alltså träning som inte hör till föreningar och därmed inte fångas upp i statistiken.

En annan anledning till den ojämna fördelningen kan vara att tjejer tenderar att sluta med föreningsidrott tidigare än killar. Han menar att man måste bli bättre på att nå ut till tjejer.

– Jag tror att man har väldigt stora möjligheter att erbjuda aktiviteter till tjejer men man har inte rätt kanaler, säger Lars Carlsson.

Förbättrar utegym

Han tror att det skulle bli lättare att få in fler unga tjejer i idrotten med fler ungdomsgårdar.

– Fritidsförvaltningen har bra personal som kan ge information om vilka aktiviteter som finns tillgängliga, säger Lars Carlsson.

Kommunen kommer också satsa på att förbättra tillgängligheten för spontanidrott, till exempel på kommunens utegym.

– En sak som är viktig är att man känner sig säker, att utegymmen är väl belysta och att vi lägger de där folk rör sig så att man inte känner sig otrygg med att ta sig dit. Man ska också känna sig trygg i våra elljusspår, säger Lars Carlsson.

Lars Carlsson vill också vända sig till ungdomarna själva för att försöka få in fler tjejer i idrotten.

– Vi politiker ska ha stora öron och vi ska försöka lyssna på vad unga Vallentuna vill för det är ju först då som det blir rätt, säger han.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt