Utsatt. Förskolan Lagunen ligger lummigt till på Dalbobranten 4 i Sköndal. Foto: Alexander Kuronen

Sabotage på förskola i Sköndal

Vid 06.30-tiden på måndagsmorgonen möttes Lagunens personal av krossat glas och klotter på förskolegården. Nu vidtas tuffare åtgärder för att få slut på skadegörelsen.

  • Publicerad 17:00, 25 maj 2020

– Det är en tråkig situation vi sitter i, att vi får börja måndag morgon med att städa, säger Petra Blixt, administratör på Sköndals förskolor.

Förutom skräpplockning innebar händelsen att barnen inte kunde vistas utomhus på måndagsförmiddagen, något som annars är brukligt så här i coronatider. I stället fick man dela upp barnen i mindre grupper inomhus.

Klottrandet och krossandet av glas ägde rum någon gång under helgen. Enligt Petra Blixt har den eller de skyldiga haft sönder glasburkar som hämtats från förskolans återvinningsstation.

– Nu är vi rätt så snabba med att se det här, men det finns ändå en risk att barn kan skada sig i de här lägena. Det är inte bra, säger hon.

Krossat glas. "Klottret är polisanmält. Det andra har gått till fastighetsskötaren och till Farsta stadsdel", säger Petra Blixt. Foto: Åsa Fjellstad

Städare. Barnen fick hålla sig inomhus på förmiddagen medan området tömdes på glas. Foto: Åsa Fjellstad

Även om Lagunen flera gånger har skakats av liknande incidenter, hävdar Petra Blixt att det inte varit "på den här nivån". För att stävja sabotaget har förskolan tidigare tillsatt väktare och försökt göra det mindre trevligt att vistas på gården efter stängning.

– Det har inte räckt uppenbarligen, så nu vidtar vi fler åtgärder för att det ska bli bra, säger Petra Blixt.

Dessa åtgärder började man jobba med direkt på måndagsmorgonen. Exakt vilka lösningar det rör sig om kan Blixt inte säga i nuläget, men:

– Det ska bli tryggt och bra för både föräldrar och barn.