VINNARE. Sadelmakaren 2–7 på Ryttmästarvägen 63 i Sundbyberg. Arkitekt: Andersson & Arfwedson AB. Foto: Susanne Kronholm

Sadelmakaren årets byggnad i Sundbyberg

Nu står det klart vilken byggnad som blir "Årets byggnad" i Sundbyberg. De friliggande enbostadshusen i ljust tegel kallat Sadelmakaren 2–7 knep flest av sundbybergarnas röster.

  • Publicerad 11:28, 24 maj 2019

Bland fem bidrag var det Sadelmakaren 2–7 i Rissne som föll flest i smaken när årets byggnad utsågs i Sundbyberg. Med en tredjedel av rösterna vann bidraget som ritats av arkitektbyrån Andersson & Arfwedson.

– Vi är extremt stolta att kvarteret Sadelmakaren, som vi arbetat med sedan 2007, blivit årets byggnad i Sundbyberg. Bättre belöning för arbetet kan vi inte tänka oss, och jag hoppas att vi bidragit med en pusselbit som visar vägen för den fortsatta utvecklingen av Rissne och Sundbyberg, säger Ola Andersson, ansvarig arkitekt i ett pressmeddelande.

God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild är kriterierna för årets byggnad.

– Jag tycker att Andersson och Arfwedson har tillfört stadsdelen Rissne en ny dimension med fristående urbana villor längs Rissnes idrottsplats som låg lite isolerad förut. Det är spännande med en ökad variation i stadsdelen, med marknära boende och egna uteplatser som ansluter till Rissnes befintliga byggnader i form av vackra ljusa fasadtegel och entréerna mot en gemensam gårdsyta, säger Beatrice Kindembe (S), ordförande i byggnads- och tillståndsnämnden, i ett pressmeddelande.

Sadelmakaren 2–7 vann med 201 röster vilket motsvarar 29 procent av rösterna, tvåa blev Sekretessen 1–5/Uppfinnaren 1–7 (bidrag 2) med 177 röster vilket motsvarar 25 procent och på tredje plats kom Laboratoriet 2 (bidrag 1) med 129 röster motsvarande 18 procent. Fyra blev Assistenten 6 med 104 röster motsvarande 15 procent och på femteplats Vaxduken 1 med 87 röster, vilket motsvarar 13 procent.

698 röster kom in i tävlingen. Priset delades ut på vårmarknaden i Sundbyberg den 23 maj.

Sadelmakaren

Arkitektens beskrivning: Stadsbyggnadsidén har varit att skapa två nya kvarter mellan Rissneleden, som byggts om från trafikled till trädplanterad gata, och två helt nya gator. De friliggande enbostadshusen ligger vid den ena, Ryttmästarvägen, som går längs idrottsplatsen vid Grönkullaskolan. Mot denna och gatan vänder husen en sluten fasad, för att istället öppna sig mot en uteplats i sydväst.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här har villapriserna ökat mest i Stockholm

Nyheter Så mycket har priserna stigit på fem år – och här är villorna dyrast En ny undersökning visar var någonstans i Stockholms län som priserna på villor har gått upp mest de senaste fem åren.fredag 14/6 15:42

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Nyheter Förvaltningen har tvingats ta bort papperskorgar En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar...fredag 14/6 8:00

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Nyheter "Många sorterar rätt hemma, men kastar i fel inkast" Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.fredag 14/6 8:00
Stockholm Direkt