Liga. Det tycks som att en liga specialiserad på sadlar härjar i Mellansverige just nu. Foto: Mostphotos

Sadeltjuvarna slog till hos Pernilla

Just nu härjar av allt att döma en liga i Mellansverige som specialiserat sig på att stjäla sadlar. Pernilla Deijfen från Enköping är en av de drabbade. – Om det är ett beställningsjobb vet jag ju inte, men de visste vad de ville ha, säger Pernilla.

  • Publicerad 08:40, 24 okt 2017

Ena-Håbo Tidningen har flera gånger den senaste tiden rapporterat om sadelstölder i Enköping. I länet i stort har det varit 13 stölder varav ett misslyckat försök och i Enköping är siffran sju plus ett. I östra Västmanland har ytterligare 4 stölder gjorts, inte långt från länsgränsen. Tidigare i höstas rapporterades även sadelstölder i Örebrotrakten. Exakt hur mycket pengar det handlar om är svårt att säga, men enligt polisen kan det röra sig om miljonbelopp.

Sadlarna är värda mellan 10 000 och 50 000 kronor styck och 100 000 kronor styck och ett 50-tal sadlar har stulits. Polisen misstänker att sadlarna har sålts utomlands eftersom det inte inkommit ett enda tips om någon som sålt misstänkt stulen hästutrustning.

Pernilla Deijfen, som driver Stall Deijfen i Härnevi Rotbrunna är en av de drabbade.

– Ja, precis. Det var tre veckor sedan i fredags. Då hade de varit inne på natten, eller mellan tio på kvällen och sex på morgonen för då var det tomt i stallet. De snodde vissa märkessadlar. De visste vad de ville ha.

– Det är lättsålda märken med bra andrahandsvärde. Om det är beställningsjobb vet jag ju inte, men de tog sig till och med tid att plocka av stigbyglar, stigläder och så vidare så att det känns som att de hade koll på att det inte var någon här.

Det kan till och med vara så att tjuvarna haft spaning på Pernillas ställe då det vanligtvis bor en person i en lägenhet i stallet, men den personen var inte hemma just den här natten.

– Det är ju det som känns värst, säger Pernilla.

Ett problem för sadelägarna är att det är svårt att hålla tjuvarna ute. Att låsa stallen går inte eftersom det vid till exempel en brand måste gå att få ut hästarna fort. Pernilla Deijfen hade dock sina sadlar inlåsta i en sadelkammare och det låset var uppbrutet.

– Jag vet inte om man kan sätta upp övervakningskameror och även något slags järnlås, järnbalk till sadelkammardörren. Man känner sig ju ganska … vill de komma in så gör de det. Nu bor det en tjej i lägenheten och det tror jag är ganska avskräckande. Det hörs ganska tydligt om de skulle komma, men det är det och så får man ha belysning och bra lås, säger hon.

Enligt polisen sker stölderna på nattetid mellan 01.00 och 04.00, men det saknas bra observationer och spår. Polisen uppmanar därför den som eventuellt sett eller hört något att höra av sig. För Pernilla betydde stölden inte bara obehaget utan även att hennes verksamhet fick sig en törn.

– Jag hoppas att de är färdiga här nu, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33