Jonas Persson är ny kommunpolis i Järfälla. Till höger polisens lokaler i Jakobsberg. Foto: Jonas Petschler/Louise Bornhall

Säg hej till Järfällas nya kommunpolis

Sedan några veckor tillbaka är Jonas Persson ny kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro. "Det blev en rivstart", säger han om nya uppdraget.

  • Publicerad 16:25, 11 feb 2019

Jonas Persson har jobbat som polis i runt tio år, och i Järfälla och Upplands-Bro har han tidigare arbetat som gruppchef och yttre befäl, alltså de som åker ut på 112-samtal. Första dagen som kommunpolis var den 28 januari, två dagar efter den första av tre skjutningar inom loppet av några dygn på Söderhöjden.

– Det blev en rivstart och mycket snabbt inbokade möten för att förmedla polisens lägesbild. Hittills har det varit mycket fokus på Söderhöjden, men när det inte händer sådana saker ska jag jobba långsiktigt. Det kan handla om specifika frågor som problem med mopedkörning i ett visst område, säger Jonas Persson.

Utöver honom jobbar även Magnus Nilsson som kommunpolis sedan tidigare, och de jobbar gemensamt i både Järfälla och Upplands-Bro.

Vad gör en kommunpolis?

– Jag och Magnus är ansiktet utåt gentemot medborgare, främst mot kommun och andra samverkansaktörer, Järfällahus är ett exempel. Vi jobbar strategiskt med brottsförebyggande frågor, i samverkan med olika aktörer. Vi försöker att knyta ihop samhället och jobba tillsammans.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

– Att få träffa människor, det är den stora drivkraften jag haft med mig ända sedan jag blev polis. Och att se resultat i samhället, att det drar åt samma håll och att det sker en positiv utveckling.

Stockholm Direkt