JOBB. Saied är en av de första som får ett jobb genom etableringslyftet i Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby. Foto: Anton Kyhlbäck

Saied fick jobb med hjälp av matching

Sollentunabon Saied Hassan Mousavi flydde till Sverige för tre år sedan. I dag studerar han SFI på förmiddagarna, lär dottern cykla på helgerna och har precis börjat jobba på Edsby Slott.

  • Publicerad 18:00, 4 apr 2019

Saied Hassan Mousavi tar upp sin mobiltelefon.

Han sitter i salongen på södra flygeln i Edsby slotts äldreboende. Det är lugnt och tyst på boendet. Sedan en månad tillbaka har han fått en introduktionsanställning på ett år genom etableringslyftet som hjälper nyanlända ut i arbetslivet.

– Jag får träna min svenska mycket under lunchen, säger han och ler stort.

Etableringslyftet i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby är ett projekt i samarbete med kommunerna och Arbetsförmedlingen för att snabba på processen för personer som nyligen har kommit till Sverige att komma in på arbetsmarknaden.

Projektet startade i höstas med målet att matcha 350 nyanlända med olika arbetsplatser fram till 2020. Projektet drivs med ett EU-bidrag på 30 miljoner kronor och vänder sig till personer som ingår i jobb- och utvecklingsgarantin.

Saied Hassan Mousavi är en av de första att få ett jobb.

Studerar och jobbar

I mobiltelefonen tar Saied fram ett program för att översätta från svenska. På frågan om det är stressigt att jobba, studera svenska och ta hand om en familj på fem personer väntar han några sekunder och översätter ordet stressigt till persiska med applikationen.

– Jaha, säger han.

– Nej, jag tycker om den här stressen. Det är viktigt med normal stress.

2013 kom Saied Hassan Mousavis familj till Sverige.

För tre år sedan kunde han ansluta till familjen i Sollentuna efter att ha flytt hemlandet Afghanistan. I 17 år hade han då arbetat som skräddare i Afghanistan, Pakistan och Iran för att försörja sin familj.

I dag vill han arbeta med att hjälpa andra, berättar han.

– Det känns bra att kunna hjälpa till. Det är det bästa med det här jobbet.

Saied och hans fru bor i Edsberg med tre barn. Två söner, 21 och 19 år gamla, och så en yngre dotter. Alla barnen kan mycket bättre svenska än vad han är - påpekar Saied - men han tränar på det och får mycket hjälp på sin nya arbetsplats.

När han inte jobbar tar han gärna fram fiskespöet eller tränar.

– På helgerna försöka jag springa. Eller så är jag och min dotter ute och cyklar.

Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Åtal för mordförsök dröjer

Nyheter En person misstänkt för misshandel på Kärleksudden Åtalstiden förlängs ytterligare i fallet mot den man som är misstänkt på sannolika grunder för misshandel av en äldre kvinna i februari ute på Kärleksudden.onsdag 19/6 14:41

Massor av sommarskoj i alla väder

Nyheter Kommunen anordnar en rad sommarlovsaktiviteter Förra veckan fick 15 barn och unga i Sollentuna en privat lektion av serietecknaren Lisa Medin på biblioteket när regnet hängde tungt i luften. Här är några tips på vad man kan hitta på under...tisdag 18/6 18:47

Stopp i pendeltrafik efter olycka

Nyheter Räddningstjänst på plats Linjerna 40, 41 och 42 är stoppade i båda riktningarna efter en olycka vid Helenelunds station. Uppdatering: Trafiken på linjerna öppnades efter ungefär två timmar.tisdag 18/6 17:03
Stockholm Direkt