Ny avdelning. Kommunen samlar säkerhets- och trygghetsfrågorna. Foto: Mostphotos

Säkerhet och trygghet samlas i helt ny avdelning

Upplands-Bro kommun har tillsatt en helt ny avdelning som samlar både säkerhets- och trygghetsfrågor. Chef för avdelningen är säkerhetschef Mats Kjellberg.

  • Publicerad 11:45, 7 feb 2018

Den 1 februari inrättades säkerhets- och trygghetsavdelningen, en helt ny avdelning. Syftet är att öka samverkan, kommunikationen och informationen både internt och externt.

– Vi måste bli bättre på att kommunicera mellan avdelningarna och på att ge bättre information om vad kommunen gör och vad polisens uppgift är, säger Mats Kjellberg.

Mats Kjellberg har tidigare arbetat med säkerhetsfrågor med myndighetskrav enligt lagen om extraordinära händelser, som förberedelser och övningar inför kriser. Dessa uppgifter kommer han att fortsätta att ansvara för, men parallellt ska han även fokusera på tryggheten.

– Att få det här ansvaret känns bra och utmanande. Det är en viktig fråga för Upplands-Broborna och även för kommunen såklart. Prioriteringen är tryggheten just nu. Den är en fråga som är på allas läppar, och det är invånarnas krav, säger Mats Kjellberg.

Ska rekrytera Brobyggare

Mats Kjellberg räknar med att valet kommer att präglas av trygghetsfrågor även nationellt.

– Det är ett generellt samhällsproblem med skrämmande utvecklingar, som inte bara håller sig till Upplands-Bro, säger Mats Kjellberg.

Upplands-Bro kommun har mycket på gång i sitt trygghetsarbete. Nu ska till exempel föreningar få bidrag för att nattvandra och kommunen ska anställa så kallade Brobyggare för att öka vuxennärvaron på platser som behöver det.

– Vi vill jobba så fort som möjligt, så förhoppningen är att vi är klara med rekryteringarna till tjänsterna under våren, säger Mats Kjellberg.

Kommunstyrelsen vill även se en ökad polisnärvaro, och det ligger på polisens ansvar. Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, har tidigare sagt till Upplands-BroBladet att hon inte kommer att skriva under det nya medborgarlöftet om polisen inte möter upp kommunens krav med ökad synlighet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.lördag 26/5 15:00

Jakob laddar inför maran

Den 2 juni springer Jakob Jogfors från Kungsängen Stockholm Marathon för elfte gången. Det är något han ser fram emot – och särskilt känslan efteråt.lördag 26/5 9:00

Senaste numret

Bålstabladet