EN SÄL(L)SAM SYN. Ylva Hellberg upptäckte en säl när hon var ute och gick. Foto: Privat

Säl njöt av sommaren i City

Ylva Hellgren promenerade mot Slottet när hon plötsligt såg något stort på en sten i vattnet. "Det var total eufori när jag såg vad det var", säger hon.

  • Publicerad 15:59, 2 jul 2020

Det var i helgen som Ylva Hellgren, 33, upptäckte en stor säl som låg och njöt på en sten i Stockholms ström.

– Jag promenerade från Kungsträdgården och såg att något rörde sig i vattnet. Först trodde jag det var fåglar, men sedan såg jag att det var något mycket större. Det var riktigt häftigt att se en säl så här centralt.

Viftade med labbarna

Sälen låg och njöt, viftade lite med labbarna och betraktade förstrött Kungliga slottet.

– Den låg kvar på stenen länge. Några kompisar åkte ner och kollade någon timme senare, då var den fortfarande kvar, säger Ylva.

Katten Musse snor simglasögon: "Han är väldigt speciell"

Inte säl(l)synt

Att sälar letar sig in så pass centralt i Stockholm blir allt vanligare, enligt Tom Arnbom, expert på Världsnaturfonden.

– Gråsälen har ju ökat i Östersjön sedan 70-talet, och det verkar som att de kommer längre och längre in i skärgården nu. Så de har setts i närheten av Stockholm tidigare, säger han till Aftonbladet.

– Det var total eufori och lycka. Att få se en säl över huvud taget är ju kul. Och nu mitt inne i stan, max fem meter från där jag satt. Utan att vara någon sälexpert såg den verkligen ut att njuta, avslutar Ylva Hellgren.

LETAR SÄL(L)SKAP? Sälen låg kvar länge på stenen och såg ut att trivas. Foto: Privat