En större vattensalamander.

Salamanderdamm ska rädda mångfalden

Vide Ohlin, projektledare för Grodkollen, som jobbar för att bevara groddjur i Kyrksjölöten. Imorgon, lördag, invigs den nya salamanderdammen.

  • Publicerad 16:08, 30 okt 2015

Varför vill ni rädda just dessa djur?

– Groddjur är en väldigt tacksam grupp att jobba med om man vill bevara den biologiska mångfalden. Räddar man dem bevaras samtidigt flera andra djurarter som är beroende av groddjur.

Hur föddes idén till detta projekt?

– Jag själv har alltid varit intresserad av grodor. Men från början var det kommunens initiativ att gräva en damm. Det ville vi i Stockholms Herpetologiska Förening uppmuntra och gav dem ett pris för sin insats. Det var så samarbetet började, runt 2010.

Finns det groddjur i Kyrksjölöten nu?

– Sista gången en salamander sågs vid sjön var på 1990-talet. Men i våras började vår stödinsats. Vi flyttade då 100 vuxna salamandrar till en ny damm som vi satte staket runt för att de inte skulle vandra hem igen. Efter några dagar hade de vant sig och i slutet av sommaren fanns massor av salamanderungar där.

Stämmer det att ni ska inviga dammen imorgon?

– Ja! Alla är välkomna dit för att lära sig mer om vattensalamandern. Den som vill får även vara med och ta bort staketet till dammen, men då är det bra att ta med sig egna verktyg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

"Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23

Då stängs Nockebybanan av på kvällarna

Så reser du istället Andra veckan i november ersätts all spårvagnstrafik på Nockebybanan med bussar från 20.45 på kvällen.måndag 22/10 16:14