Modulhus. Ett modulhus för nyanlända personer som har fått uppehållstillstånd placeras vid Skyttorp (1) och två vid Södra Vitsippan (2). Första spadtaget har tagits vid Skyttorp. I mitten av maj ska markarbetet påbörjas vid Södra Vitsippan. Foto: Salems kommun

Salem vill ha hjälp att bli bättre på integration

Har du tips på hur de nya Salemborna ska välkomnas till kommunen? Tillsammans med Hela Människan och lokala föreningar bjuder Salems kommun in de som kommer att få nya grannar vid Skyttorp och Södra Vitsippan till en dialog om grannsämja.

  • Publicerad 17:51, 18 maj 2017

24 och den 31 maj arrangerar Salems kommun ett dialogmöte för de som bor nära platserna där tre nya modulhus för nyanlända personer som har fått uppehållstillstånd ska placeras. Syftet med mötet är att fundera på vad kommunen och grannarna kan bidra med för att skapa grannsämja och integration.

– Jag vet att många Salem- och Rönningebor och lokala föreningar har idéer kring integration eller har tagit egna initiativ. Jag vill utveckla samverkan mellan kommunen och civilsamhället i de här frågorna, för att bättre kunna dra nytta av varandras idéer och kompetenser och hitta synergieffekter. Bra kommunikation och dialog är A och O för goda relationer mellan alla grupper och individer i samhället, säger Wictoria Berglund, integrationssamordnare i Salems kommun.

Under 2017 ska Salems kommun ta emot 48 nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Tre modulhus med åtta lägenheter i två plan i varje ska vara inflyttningsklara den 31 augusti. Varje modulhus består av åtta lägenheter. Varje lägenhet har två rum och kök.

Avtal med Kompis Sverige

Salems kommun har idag ett avtal med Kompis Sverige som ska matcha nya och etablerade svenskar. Kommunen arrangerar också lokal samhällsinformation för nyanlända Salemsbor. I övrigt driver kommunen inga egna specifika integrationsprojekt, utan vill inkludera integrationsfrågor i den ordinarie verksamheten, menar Wictoria Berglund.

– Men det finns medel att söka för föreningar som vill arbeta med egna integrationsprojekt, tillägger hon.

Frågor eller förslag?

Har du konstruktiva idéer eller vill du bli språkvän? 

Hör av dig till kommunens integrationssamordnare Wictoria Berglund på wictoria.berglund@salem.se.

Har du frågor kring bygget kontakta projektledare Juhani Myllynen på juhani.myllynen@salem.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.