Foto: Mostphoto

Salems bibliotek kan flytta med centrum

Under helgens Lilla K-runda var bibliotekets roll i Salems centrum temat för medborgardialogen. 21 synpunkter ska nu skickas vidare till politikerna.

  • Publicerad 14:22, 16 jun 2017

"Ett centrum utan bibliotek eller ett rum för kulturmöte är ett fattigt centrum. Ska biblioteket ligga kvar som det är vid sidan om, skickar man fel signaler. Det är jätteviktigt att lyfta fram kunskap, kultur och kreativitet och ge det en central plats i offentliga rum."

Det var en av synpunkterna som kom in när arrangörerna av Lilla K-rundan, som ägde rum i helgen, ville veta vad Salemborna tycker om Salems biblioteks framtid.

– Jag och många med mig hoppas ju att politikerna ska vilja göra något riktigt roligt av nya Salem centrum och inte bara ett budgetcentrum. Salem förtjänar ett nytt centrum med charm, originalitet och ett modernt rum för kultur - och att lägga biblioteket där borde vara självklart, säger Susanne Ferrer Graham, en av arrangörerna.

Synpunkterna kommer nu att skickas till Salems politiker.

Kan en flytt av biblioteket bli aktuell?

– Det är inte uteslutet. Men det avgörs av om vi kan få ett ett ekonomiskt hållbart upplägg där vi kan omfatta Murgrönanhuset i centrumplanerna. Det behöver ju inte bli så att vi flyttar hela biblioteket utan kanske en filial som kan ligga ihop med ett kafé, säger Lennart Kalderén (M) kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Viktigast för oss är att det blir ett centrum med många träffpunkter. Idag finns det enbart ett konditori och några soffor, men vi är fler som gärna skulle vilja mötas över en kopp kaffe.

Förhandlingen om Murgrönanhuset med biblioteket ska omfattas av planerna för Salem centrum pågår just nu mellan Salems kommun, Stockholms stad och centrumägaren.

– Vi hoppas att det kommer vara klart i år i alla fall, säger Lennart Kalderén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.