Sommarlov. Sommarkul i Salem är tillbaka igen i augusti. Då finns olika aktiviteter i Grafikpunktens trädgård. Foto: Arkivfoto

Salems yngre barn i fokus på lovet

Skejtdag, musikkollo och skrivarverkstad. I år prioriterar Salem sommarlovsaktiviteter för barn under 15 år.

  • Publicerad 14:14, 16 jun 2017

Salems kommun har i år fått 190 000 kronor i statligt bidrag till sommarlovsaktiviteter. De går till aktiviteter för barn upp till 15 år.

– Vi har valt att prioritera dem för att vi vet att det är svårt att locka äldre ungdomar. För de äldre finns sim- och sporthallen, biblioteket och ungdomsgården precis som vanligt, säger Kristina Bjureklev Netzell (L), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Salem.

Till fritidsgården är alla upp till 18 år välkomna. Den tillfälliga verksamheten för de som är upp till 23 år har lagts ner.

”Jag har fått frågan från ungdomar som var med i projektet varför det avslutades så snabbt. De undrar också när det öppnas igen eller vad som kommer i stället? Det kan väl inte vara kommunens mening att ersätta projektet för ungdomar med väktare mot ungdomar?”. Frågorna kommer från Barbro Eriksson, ordförande i Rädda Barnen i Salem, som också är kyrkopolitiker för Centerpartiet. Hon ställer dem till kommunfullmäktiges politiker under torsdagskvällen.

Kristina Bjureklev Netzell svarar innan mötet:

– Jag har fått veta att det inte var några som besökte verksamheten från slutet av april, att det var så skönt och varmt att de lika gärna kunde vara ute. Men vi kommer att göra en förnyad prövning efter sommaren, säger hon.

I Botkyrka, Skärholmen och Södertälje arrangeras musikfestivaler på sommaren. Men det är inget som Salems kommun planerar att införa.

– Det bygger på att någon är intresserad av att göra ett sådant evenemang, men än så länge är det ingen som har uttryckt ett sådant intresse, säger hon.

Thea Henriksson, Emilia Stappe och Fanny Zabel, Rönninge – Vi brukar vara på Berga de har fotbollsskola för barn, men inget för ungdomar. Vi brukar bara hänga där, säger Fanny. – Det finns ju Unkan (fritidsgården reds. anm.), men där vill man ju inte vara. Det skulle vara kul med en ny fritidsgård i Rönninge, säger Emilia.

Isabella Åberg och Felicia Olofsson, Rönninge – Jag skulle önska att det fanns mer än en boulebana i Rönninge. Jag tycker de borde arrangera femkamp. Eller kanske minigolf. Nu drar vi in till stan istället, säger Felicia. – Ja, det borde finnas nått ställe där man kan umgås och grilla. Spelningar är också alltid kul, säger Isabella.

Gelyon Lahdo och Diala Ghareb (inte på bild), Rönninge – Jag brukar gå på Salemdagen. Men det som skulle behövas är fritidsgård i Rönninge, säger Gelyon. – Jag tycker det är bra. Vi fick ett häfte med aktiviteter från skolan. Det vore kul om det fanns spelningar här. Jag brukar åka på festival i Södertälje. Men Salem är säkert för litet för att kunna ordna ett stort evenemang, säger Diala.

Gratis aktiviteter

Skrivtips 19-21 juni
Barn och ungdomsförfattaren Ingrid Olsson lär ut sina bästa knep för att skriva en riktigt bra berättelse. Får barn mellan 11 och 15 år. Anmälan görs via Salames kommuns hemsida.
Tid: Måndag 10.30 till 13.30. Tisdag och onsdag, 10.00 till 13.00.
Plats: Salems bibliotek.

Sommarkul i Salem 14-17 augusti
Prova jonglering, skapa smycken, skrivarverkstad, spela pingis, speaker´s corner, installationsbygge, skapa i olika material, fri lek med torparleksaker, byta leksaker. För barn mellan 6 och 15 år. Ingen föranmälan krävs.
Tid: 10.00 till 13.00
Plats: Grafikpunktens trädgård, Rönninge

Sommarboken 20 och 27 juni, 4,11 och 18 juli
Pyssla, tipsa om böcker, gå skattjakt, gör pins. För barn mellan 8 och 13 år. Ingen föranmälan krävs.
Tid: 13.00.
Plats: Salems bibliotek.

Skatedagar 3 - 5 juli
Utveckla skateteknik. På plats finns duktiga coacher som ger dig tips på teknik och övningar. Du kan ta med din egen bräda eller låna. Hjälm är obligatoriskt. För barn mellan 10 - 15 år. Anmälan görs via Salems kommuns hemsida.
Plats: Skateplazan vid Huset.

Skapa musik 10 - 14 juli
Spela musik själv eller skapa med andra, skriv en låt, mixa, sjung. För barn mellan 11 och 15 år. Anmälan görs via Salems kommuns hemsida.
Plats: Fritidsgården Huset.

Fritidsgårdarna har öppet som vanligt för barn upp till 18 år. De kommer även arrangera dagsutflykter. För mer information se huset_salem på Instagram.

Läs mer på sodrasidan.se om vad som finns att göra i grannkomunerna i sommar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.