Influens. Polarprisvinnaren inspirerade Salla Salazar till att börja spinna skivor. Foto: Johannes Liljeson/Polarpriset

Salla Salazar hyllar Grandmaster Flash

I veckan tilldelades Grandmaster Flash som första hiphop-artist någonsin Polarpriset. "Hela hiphopkulturen får ett erkännande", säger The Latin Kings-legenden Salla Salazar som bestämde sig för att bli dj efter första gången han såg Grandmaster Flash spinna.

  • Publicerad 14:45, 14 feb 2019

"Det är kul att någon inom hiphop får det. Det borde hänt för länge sen. Det känns som att själva hiphopkulturen får ett erkännande av det här priset. Äntligen har man förstått att hur stor hiphopen är. Det kan fortfarande vara så i Sverige att människor som jobbar med musik inte kan hiphop. Det är ungefär som en mattelärare som inte kan matte – det är ju en så stor del av musikindustrin.

Det är också kul att det går till en dj. Han har uppfunnit vissa grejer, tekniker som är viktiga i hiphopen idag, själva grunderna. Han har betytt mycket för mig. Det började det med breakdance och att måla graffiti. Det var skithäftigt. Sen kom musiken. Jag såg en hiphopdokumentär där Grandmaster Flash var med och visade hur man gör en backspin. Det var för att jag såg honom i den dokumentären som jag ville börja med musiken, och hiphopkulturens alla delar.

The Message är en riktigt stor hiphoplåt. Man kanske borde ha gett priset till hela Grandmaster Flash and the Furious Five, men hade de gjort den låten utan honom som dj? Dj:n är själva grunden i hiphopkulturen. Det var där det började med Afrika Bambaataa och Kool Herk och dem. Att leta efter gamla partier som man sen samplade, hela den grejen kommer från dj-kulturen. Och det är en del av mycket av musiken man hör i dag."