Cristian ’’Salla’’ Salazar Campos sitter i juryn och är på jakt efter Botkyrkas nästa stora poet. Foto: Johannes Liljeson

Salla utser Botkyrkas bästa poet – Avgörs i helgen

Blen, Salla Salazar och Segen i juryn. Det blir tätt med lokala kändisar när ortens bästa poet ska utses. För första gången kommer poetry slam-tävlingen till Botkyrka.

  • Publicerad 18:13, 19 okt 2017

– Jag hoppas på en massa tunga poesitexter och ett najs vajb på hela grejen, säger Lejla Harbas på NoBo, en av arrangörerna.

På söndag kommer tävlingen Ortens bästa poet för första gången till norra Botkyrka och Fittjaskolans aula. Åtta tävlande ställs mot varandra i poetry slam, som bäst kan beskrivas som rap utan musik.

Vinnarna utses av en kändis- och en poetjury. I den första sitter Salla Salazar, Blen och Segen. I den andra sitter Nina Rashid, Nachla Libre och Sara Nazari.

Mellan bidragen kommer Blackie & Rabbe uppträda.

Tjejerna tar över

I helgens deltävling är sex av åtta tävlande och fem av sex jurymedlemmar tjejer.

– Det är dags för oss att ta plats. Det har blivit så. Det är lite mäktigt att vi har fler kvinnor som är själva imagen här i Botkyrka, säger Lejla Harbas.

I poetry slam är det stort fokus på texten och Lejla Harbas hoppas på allt från krossade hjärtan till politisk slagkraft.

– Jag skulle helst vilja höra politiskt inriktade texter. Folk i förorterna anser sig inte vara pålästa om hur samhället ser ut. Hur systemet är uppbyggt. Men när det framförs med metaforer och stavelser... det är mäktigt.

Tävlingen arrangeras av föreningen Förenade förorter, tillsammans med NoBo kulturförmedling och En kärlek Botkyrka, i samarbete med Riksteatern och med stöd från Botkyrka kommun.

Ortens bästa poet i Botkyrka

Deltävlingen i Botkyrka är en av fyra i Stockholms förorter. Sex andra deltävlingar hålls i Malmö, Göteborg, Uppsala, Borlänge, Örebro och Linköping. Tävlingen avgörs med final i Rinkeby 4–5 november.

Var? Fittjaskolans aula

När? Söndag den 22 oktober klockan 17

Vad? Åtta personer tävlar i poetry slam med två texter var, en tävlingsform i estradpoesi. Två går vidare till finalen i Rinkeby. De tävlar också mot varandra i en sista kamp om vem som är Botkyrkas bästa poet.

Hur? Poeterna tävlar med egna texter. De har tre minuter på sig per text och får inte använda beat eller annat hjälpmedel. De bedöms av fem jurygrupper. Tre väljs ut slumpmässigt från publiken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.