Katt. Flera katter i Enköpings har insjuknat i salmonella. Foto: Mostphotos

Salmonella bland katter härjar i Enköping

Kattägare, håll din katt inomhus de närmaste veckorna, om det går. Flera katter har insjuknat i salmonella i Enköpings kommun.

  • Publicerad 13:31, 8 feb 2018

Länstyrelsen har kontaktat Enköpings kommun efter att man har upptäckt att flera katter inom kommunen insjuknat i salmonella. Totalt är det tre katter som insjuknat på tre geografiskt oberoende platser.

Nu uppmanas kattägare i kommunen att hålla koll på sina djur.

"Om din katt har förlorat sin energi eller har okända symptom ska du kontakta en veterinär.".

Man tror att smittan kommer från infekterade småfåglar och deras avföring. Nu uppmanas kattägare att ha sina djur inomhus de närmaste veckorna, eller se till att den inte kan nå fågelbord eller liknande när den är utomhus.

Salmonellan kan överföras till människor. Därför är det viktigt att kattägare tvättar händerna ofta, speciellt om man nyligen har gjort rent kattlådan och innan matlagning.

– Det här är ett nationellt problem, som brukar bli större under vintermånaderna. Nu går kommunen ut med informationen i förebyggande syfte, säger Enköpings kommuns kundservice.

Följ Länsstyrelsens råd vid smitta

Om din veterinär konstaterar att din katt har salmonella får du ett brev från Länsstyrelsen med råd och information om hur du ska sköta hygienen. Det är viktigt att du följer råden för att minska risken att sprida smittan. Smittade katter bör vara inomhus tills de inte längre visar symtom. Katter tillfrisknar som regel på egen hand från en salmonellainfektion. En del katter blir dock allvarligt sjuka och de behöver understödjande veterinärvård, ibland under en längre tid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33