Samarbete istället för stenkastning – nu ska polisen bli vän med alla åttor

Stenkastning mot polis? Brandkår och ambulans som hindras i sitt arbete? I Botkyrka startar nu ett unikt samarbete som ska förändra relationen till kommunens unga.

  • Publicerad 14:27, 3 feb 2017

Vi får däcken sönderskurna eller en sten genom rutan. Vi kan aldrig lämna en bil obevakad.

På onsdag klockan 8.30 börjar Fittjaskolans åttondeklassare sin skoldag på Tumba brandstation. Under nästan tre timmar ska de i tur och ordning få träffa poliser, brandmän och ambulanspersonal.

– Vid 15 års ålder har många redan skaffat sig en uppfattning om polisen. Vi vill att de ska få svar på alla sina frågor, om vad vi sysslar med, varför vi agerar som vi gör. Nästa gång de möter oss ute i området kommer de att se på oss på ett annat sätt, säger lokalpolisen Martin Lazar som leder projektet.

Första samarbetet

Alla 15-åringar i Botkyrka ska få göra samma sak. Det är första gången som de olika sorterna blåljuspersonal samarbetar för att stärka relationen till kommunens ungdomar.

– Vi hamnar ofta i situationer där vi behöver uppbackning av polis för att kunna göra vårt jobb. Det är inte oss de vill åt, men vi tror det är bra om fler förstår hur vi jobbar, och hur viktigt det är att vi kan komma fram, framhåller Loella Wikström, ambulanssjuksköterska från Samariten.

Måste alltid vara två

Martin Lazar berättar att han två gånger fått sin polisbil vandaliserad, en gång alldeles utanför Ungdomens hus i Fittja.

– Vi får däcken sönderskurna eller en sten genom rutan. Vi kan aldrig lämna en bil obevakad, vi måste alltid vara två.

– Men om vi bygger en relation till ungdomarna tror jag att vi kan vända det här på fem års sikt. Istället för att kasta sten på oss kommer att hjälpa oss, säger han.

Många tvingas titta på

Martin Lazar understryker att det egentligen är en liten grupp kriminella som har intresse av att sprida en negativ bild av polisen.

– De kriminella vill ha uppbackning av så många som möjligt. Många blir tvingade att stanna kvar och titta, vilket försvårar för oss. Vårt mål är att ungdomarna istället ska gå därifrån.

Under det senaste året har polisens närvaro i norra Botkyrkat ökat. Bland annat möter man regelbundet medborgarna vid busstorget i Fittja.

– Det gör skillnad. Vi märker att folk börjar acceptera att vi är här, säger Martin Lazar.

Samma mål. Loella Vikström från ambulansföretaget Samariten, Christer Pettersson från räddningstjänsten och Martin Lazar från polisen tror att de flesta ungdomar vill hjälpa till. Foto: Sara Ringström

Projektet PAR – ett samarbete mellan polis, ambulans och räddningstjänst

Alla åttor i Botkyrka ska med start nu på onsdag besöka Tumba brandstation för att lära sig hur poliser, brandmän och ambubulanspersonal jobbar.

Före besöket ska eleverna fylla i en enkät om sin syn på polis och annan blåljuspersonal. Några veckor efter besöket får de svara på frågorna igen – för att man ska kunna se om attityderna har förändrats.

Redan tidigare har polisen jobbat med besök i skolor och relationsbyggande på gator och torg. PAR-satsningen är den största satsningen hittills.