Sofia Jannok representerade Sápmi på demonstrationen och mötet med Nordea idag. Foto: Sacharias Källdén

Samer och miljöaktivister i demonstration för Standing Rock

Greenpeace och samer i Sverige kräver att Nordea drar sig ur det omstridda oljeledningsbygget i North Dakota i USA som engagerat många världen över. I dag möttes parterna utanför bankens huvudkontor.

  • Publicerad 19:01, 1 dec 2016

Man har tagit land i århundraden och nu är det nog

Sápmi

Sedan 2013 har samer kämpat mot etableringen av det internationella gruvföretaget Beowulf Mining på Samisk mark - i Gállok.

Läs mer här: whatlocalpeople.se

Dakota Access Pipeline heter den över 170 mil långa oljeledning som ska gå över fyra delstater i USA – och som väckt starka protester då den dras över mark som är helig för ursprungsfolket i Sioux Standing Rock i North Carolina.

På torsdagen genomfördes protester mot oljeledningen även i Stockholm då Greenpeace och svenska samer samlades utanför Nordeas huvudkontor. Den svenska banken är en av investerarna i oljeledningen och demonstranterna kräver nu att banken ger upp sitt engagemang i bygget.

LÄS ÄVEN Miljöprotest vid Slussen – aktivister hänger och dinglar från Katarinahissen

Sofia Jannok, aktuell som skådespelare i nya tv-serien Midnattssol och same, var på plats för att visa sitt stöd för den amerikanska ursprungsbefolkningen.

– Jag framförde det jag ville till Nordea ur ett ursprungsperspektiv, undertecknat Samerådet. Man har tagit land i århundraden och nu är det nog. Det hade lika gärna kunnat vara vi, vi har samma kamp i Sápmi. Det här kan vara händelsen som för oss ursprungsfolk samman. Jag har väntat på ett "uprising", säger hon.

Ställde krav

Aktivisterna lämnade över ett brev med krav på Nordea ska sluta investera i företag som är direkt kopplade till oljeledningen. Greenpeace menar att frågan om Standing Rock blivit ikonisk världen över.

LÄS ÄVEN Stor protest på Eggeby gård mot förbifarten

– Det är ett enormt engagemang med miljoner människor som engagerat sig världen över. Det har blivit en ikonisk fråga som kopplar samman mänskliga rättigheter och klimatfrågan. Vi måste gå vidare och se att banker inte längre kan stötta företag som hotar klimatet eller mänskliga rättigheter, säger Rolf Lindahl på plats med Greenpeace.

Sasja Beslik, chef för hållbara finanser på Nordea, tog emot brevet och gav demonstranterna Nordeas miljökonsekvensbeskrivning i gengäld.

Parterna höll sedan ett kort möte inne på banken.

Bra möte

Sasja Beslik beskriver det som konstruktivt.

– Vi fick höra rent konkret hur Jannok som representerar ursprungsbefolkningen rosenerar kring det här, säger han.

Banken har erbjudit Greenpeace att följa med på deras nästa resa till North Dakota.

– Vi kan åstadkomma mycket mer tillsammans. De har ett stående erbjudande.

Kommer ni att avsluta ert engagemang i bygget?

– Nej. Den genomgång som vi har gjort visar att inblandade företag har gjort vad de ska göra enligt regelboken, säger Sasja Beslik.

Greenpeace har däremot bokat in ett uppföljande möte med Nordea efter resan.

– Vi har bokat in ett möte och förväntar oss att de då bekräftar att de kommer dra sig ur, säger Rolf Lindahl.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.