Seglaren. Nicklas Steorn tillbringar gärna sin fritid på sitt lantställe – skärgården. Foto: Ella Söderberg

Samhällsplaneraren som seglar

Rädda Vallentunas träd, analysera den lokala demokratin och ta med katten på seglarsemestern. Nicklas Steorn (MP) har bott i Vallentuna sedan 90-talet och har hunnit med mycket under sin tid här.

  • Publicerad 13:05, 6 jul 2018

När Nicklas Steorn flyttade till Vallentuna på 90-talet var det inte kärlek vid första ögonkastet. Han tyckte att det var lite för likt Salem/Rönninge där han vuxit upp. Men känslan för kommunen växte fram, bra skolor och närheten till naturen bidrog till att han började känna att han hittat hem.

Samtidigt studerade han samhällsplanering på universitetet, och började genast engagera sig i uppdraget att rädda trädgårdskvarteret bakom Alléhuset.

– Det bildades faddrar till träden, folk ville bevara sekelskiftsvillorna och historien bakom området. En namninsamling startades för att bilda en folkomröstning, berättar Nicklas.

Ville göra skillnad

Samtidigt höll han på att skriva sin magisteruppsats. Efter att ha följt kampen med bevarandet av träden kring centrum, blev hans slutsats att det som planeras i samhället bestäms redan i ett tidigt skede, och när det väl bestäms går det inte att ändra den processen.

Folkomröstningen blev inte av, och Nicklas ansåg att den lokala demokratin inte fungerade. Han kände sig förbannad. Det blev startskottet för hans politikerkarriär. 1998 gick han med i Miljöpartiet.

– Jag tänkte att ”ja, då får de dras med mig då”, säger han.

En av de viktigaste valfrågorna för Nicklas är hyresrätterna i Vallentuna. Han tror att många håller med honom om det, och menar att det inte finns någon riktig motsättning mellan partierna heller, utan att det mer handlar om utifrån vilken metod och takt man ska använda sig av.

Hyresrätter viktiga

– Våra vallöften utgår från en klimathänsyn, därför vill vi bygga hyresrätter i trä och med solceller. Hyresrätterna är också en förutsättning för att ta emot vår andel nyanlända.

Nicklas jobbar i Össeby församling på 30 procent och har även ett eget företag.

– Men jag jobbar heltid med politiken. Jag hade nog aldrig gått in i politiken om jag inte varit samhällsplanerare.

Det innebär att han ena dagen är på kommunfullmäktige, andra dagen sitter han på kansliet i Össeby och den tredje träffar han nyanlända.

Den fritid som blir över ägnar Nicklas åt sin segelbåt som står i Österåker. I sommar ska han och familjen segla runt om i yttre skärgården, tidigare år har även katten fått följa med ombord, men i sommar får den stanna hemma.

Var skulle du bo om du inte fick bo i Vallentuna?

”Jag skulle vilja ha möjlighet att cykla till segelbåten för att greja med den. Jag har varit inne på Vaxholm men de hade inte lika bra skolor som här. Jag vill bo nära vattnet. Men just nu bor jag på stället jag vill bo på, så länge jag kan gå i trapporna!”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.