Kallt jobb. Dima Pikus uppe på det nuvarande taket. Fyra våningar till ska på, totalt blir det sex våningar. Foto: Hege Hellström

Sämst i Sverige på hyresrätt – men här byggs det nya

I Vallentuna kommun är andelen hyresrätter i flerbostadshus lägst i hela landet. Men blir det ändring nu? Just nu byggs 317 hyresrätter i kommunen, och de kommande tre åren ska det byggas 219 till. Men oppositionen vill se fler.

  • Publicerad 12:31, 14 dec 2017

7 procent av lägenheterna i Vallentunas flerbostadshus är hyresrätter enligt Statistiska centralbyråns senaste statistik. Det gör att Vallentuna hamnar på jumboplats bland rikets kommuner.

Vallentunas allmännyttiga bolag Össeby Hus har bara byggt 24 hyresrätter de senaste 25 åren. I många andra kommuner bygger de kommunala bostadsbolagen mycket.

– Historiskt så har intresset för att bygga hyresrätter i kommunen varit lågt. Därför är andelen hyresrätter låg i kommunen, säger Parisa Liljestrand (M), kommunalråd.

"Stort intresse"

Jaana Tilles (S), oppositionsråd, säger att kommunen borde ha byggt i egen regi om det inte fanns intresse från privata aktörer.

– På 25 år har man byggt 24 stycken hyresrätter på Fornminnesvägen. Det är inte att ta bostadsförsörjningsansvaret på ett seriöst sätt, säger Jaana Tilles.

Men just nu byggs 317 hyreslägenheter i området Åby ängar. Och i framtiden ska det byggas 30 hyresrätter på Gärdesvägen som får byggstart 2018. I första etappen av Kristineberg blir det 189 hyresrätter av totalt cirka 500 bostäder, som beräknas bli klara runt 2021.

– I dag finns ett mycket stort intresse från privata byggaktörer att etablera sig i kommunen och bygga hyresrätter. Vi har i våra senaste markanvisningar kravställt att exploatören måste bygga även hyresrätter och vi arbetar aktivt med att få in mer varierade upplåtelseformer i kommunen, säger Parisa Liljestrand (M).

"Räcker inte"

Men de hyresrätter som i dag byggs eller ligger på planeringsbordet är alldeles för få, menar Jaana Tilles.

– Det kommer inte att räcka. Det är inte bara ungdomar och nyanlända som behöver lägenheter, behovet är så mycket större. Till exempel har företagen svårt att rekrytera eftersom det inte finns bostäder, och par som skiljer sig tvingas bo kvar tillsammans.

Socialdemokraterna i Vallentuna tror på att bygga kombohus, en husmodell framtagen av Sabo där de allmännyttiga bolagen ingår. Kombohus ska enligt utsaga ge 30 procent billigare byggen, och därmed lägre hyror.

– Det är 76 kommuner som byggt kombohus för att få lite billigare hyror. Nu behöver inte Vallentuna kommun uppfinna det här själva, säger Jaana Tilles.

Ska allmännyttan förvalta?

Men enligt Parisa Liljestrand finns det många aktörer på marknaden som erbjuder samma typ av bostäder som kombohus-lösningen.

– Dessutom är totalkostnaden för kombohus samt hyresnivåerna samma eller till och med högre än hyresbostäder via privata fastighetsägare, säger Parisa Liljestrand.

En trätefråga mellan alliansen och oppositionen är om kommunens eget allmännyttiga bolag Össeby Hus ska bygga och förvalta hyreslägenheter.

– I och med den nya lagen om bostadsförsörjning är det kommunens ansvar att se till att alla har tak över huvudet. Då är ett kommunalt bostadsbolag ett utmärkt sätt. Kommunen ska tillhandahålla hyresrätter för evigt, det kommer alltid att finnas ett behov. Och en fristående förvaltare kan omvandla till bostadsrätter, det kan ingen hindra, säger Jaana Tilles.

Men Parisa Liljestrand har andra argument.

– Den lösningen är såväl mer riskfylld som sämre ur ett ekonomiskt perspektiv för såväl den enskilde hyresgästen som för kommunen. Däremot tror vi på att arbeta för fler privata hyresrätter i kommunen, säger hon.

Jaana Tilles tycker annorlunda även i den frågan.

– Det finns väl ingen säkrare investering än fastigheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52