Sandy Awada vill upp i talarstolen

En ung, modeintresserad småbarnsmamma som gärna skulle luncha med Moderaternas Hanif Bali. Sandy Awada är nytt förstanamn på Bergshamrapartiets lista i höstens val.

  • Publicerad 07:47, 18 maj 2018

Sandy Awada föreslog först att bilden skulle tas ute i Bergshamra, men ändrade sig. I stället valde hon att bli fotograferad i talarstolen i fullmäktigesalen.

Varför då?

– Kommunfullmäktige är ett viktigt demokratiskt forum. Det är hit jag siktar i valet. Men fullmäktiges roll måste stärkas. För många beslut fattas bakom stängda dörrar och i olika bolagsstyrelser.

Fanns det en tanke bakom att inte bli fotograferad i Bergshamra?

– Absolut. Vi uppstod som ett lokalt missnöjesparti i en stadsdel som kände sig bortglömd. Under den här mandatperioden har vi insett att det inte är unikt för Bergshamra. Vi vill ge röst åt alla de här stadsdelarna.

Det har varit en ganska turbulent tid i partiet. Enda fullmäktigeledamoten, Göran Thingwall, hoppade av till Moderaterna.

– Jag känner mig lite besviken. Han fick visserligen flest personröster, men Göran fick inte en majoritet av Bergshamrapartiets röster. Han får stå för sitt agerande och det får väl visa sig i valet vilket stöd han har.

Det har talats en del om en vänster- och högerflygel i Bergshamrapartiet?

- Det stämmer, absolut.

Och var på skalan hittar man dig?

- Måste jag svara på det? Jag skulle vilja säga att jag står i mitten.

Nu låter du redan som en rutinerad politiker?

– Tycker du? Ärligt talat har det inte varit något problem att flera olika åsikter ryms inom vårt parti, det har snarare varit en styrka.

Ni har röstat för Alliansens budget tre år i rad för att få igenom Bergshamrafrågor. Vissa anser att ni har sålt er för billigt?

– Ja, jag också hört det.

Till intet förpliktigande visioner och beredningsgrupper?

– Låt mig säga så här, efter fyra år i lokalpolitiken har vi lärt oss en del. Det har funnits olika synpunkter på våra överenskommelser med Alliansen. Själv tycker jag ”sådär. Jag har haft höga ambitioner som har motarbetats i olika beredningsgrupper. Men nu börjar det hända en del.

Som vadå?

– Till exempel ett trygghetsboende i centrala Bergshamra och seniorbostäder i Magnoliahuset vid Brunnsviken. Och året är inte slut ännu. Jag hoppas att det kommer mer konkret.

Ni har ändå stöttat en Alliansbudget som innehåller betydligt mer än Bergshamrafrågor?

– Vi är pragmatiker, vi driver sakfrågor och vi samarbetar med de partier där vi kan få ut mest.  

Och efter valet i höst, vilken sida hamnar ni på då?

– Vi hoppas på ett blocköverskridande samarbete. Jag känner att det är föråldrat att ägna sig åt blockpolitik i Solna. Det gynnar alla om man kan komma fram till gemensamma beslut.

Så varför ska Solnaborna rösta på Bergshamrapartiet?

– Vi är ett lokalt parti som vill ge röst åt alla i kommunen, ett alternativ till de etablerade partierna. Vi är inte bakbundna och begränsade av partipolitik. Vi driver sakfrågor och arbetar för kommunens bästa.

TIDIGARE I SERIEN:

En uppkäftig uppstickare (Solnapartiet)

Sandy Awada på två minuter

Ålder: 27 år.

Bor: Bergshamra.

Yrke: Studerar statskunskap på universitetet, entreprenör, personlig stylist.

Familj: Sambo, två barn.

Musik: Beror på humöret. Allt från gamla klassiker till r & b.

Älsklingsrätt: Ingen speciell, men äter helst libanesiskt eller sydamerikanskt.

Favoritplats i Solna: Brunnsviken.

Beundrar: Ärliga människor. Gillar Barack Obamas retorik.

Politiker jag gärna lunchar med: Hanif Bali. Vore intressant att få reda på vad som är hans verkliga åsikter och vad som bara är för internetpubliken.

Mål i valet: Gå framåt, fler mandat än ett.

Så gick det sist: 2,02 procent. Ett mandat.

AIK-faktor: Extremt låg. Uppvuxen i Johanneshov, håller på Hammarby.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt