Saneras. En räd barriär i form av en skärmläns har placerats ut runt pirathamnen för att sanera den på olja. Foto: Per Brandt

Sanering i pirathamnen efter oljeläckage

En båt som har sjunkit i pirathamnen i Årstaviken läcker olja. Nu har Stockholms stad lagt ut skärmlänsar för att förhindra spridning.

  • Publicerad 14:48, 12 apr 2018

I samband med islossningen upptäcktes att den båt som sedan en tid tillbaka ligger på botten i den så kalla pirathamnen i Årstaviken läcker olja. Stockholms stad har nu påbörjat en saneringsinsats och i veckan placerades skärmlänsar i form av en röd barriär ut för att förhindra spridning.

Enligt Fabian Kjessler, chef för markförvaltning på exploateringskontoret, har Stockholms hamnar även placerat ut oljeabsorberingslänsar.

KLART: Pirathamnen i Årstaviken ska rivas

Staden vet vem ägaren är och händelsen är anmäld till miljöförvaltningen.

I liknande fall har Staden tidigare vänt sig till kronofogden. Men då båten har sjunkit och det finns risk för att olja läcker ut i viken vill exploateringskontoret avvakta en eventuell flytt innan miljöförvaltningen sett över ärendet.

Pirathamnen, där ett flertal båtar och fartyg länge har legat olovligt förtöjda, har varit i rejält blåsväder under året. Den 31 januari rasade en våldsam brand på ett skepp i hamnen. Polisen har även gjort flera tillslag där de påträffat stöldgods och stört kriminell aktivitet.

Det är i nuläget oklart när den sjunkna båten kan forslas bort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.