Stämningen i kören är på topp när de tillsammans reder ut vad orden i sångtexten betyder. Foto: Per Larsson

Sång ska hjälpa nyanlända med svenskan

Ett litet men naggande gott sällskap sjöng för full hals under onsdagens premiär av den nybildade kören "Sjung språket" på Telefonplan. Sången ska hjälpa nyanlända att bättra på sin svenska.

  • Publicerad 19:06, 9 nov 2017

Svenskkunskaperna hos de tre nyanlända deltagarna är blandad. Något som inte märks av under sången. Där råder helhjärtad satsning.

De tre färska körmedlemmarna förenas i kärleken till musiken och har en stark drivkraft att vilja förbättra sin svenska.

– För mig är det ett jättebra sätt att lära mig nya ord. Jag gillar att besöka bibliotek och läsa böcker. Det här kan hjälpa mig att förstå språket ännu mer, säger Nabi Rezvani, 18.

Han kommer ursprungligen från Afghanistan, men bodde i Iran innan han kom till Sverige. Till vardags går han i gymnasiet och bor hos en fosterfamilj i Masmo.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ikväll träffar han för första gången Asfaha Tesfay, 27, och Weldu Debretsion, 24. Båda två kommer från Eritrea och bor på ett boende för nyanlända i Midsommarkransen.

– Det är jättekul – men svårt, säger Asfaha Tesfay och skrattar ikapp med sina körkamrater.

När Lisah Deilert, 42, och Malena Jönsson, 54, hörde talas om chansen att få leda kören anmälde de omgående sitt intresse.

– Av egen erfarenhet tycker jag körsång har en välgörande och läkande effekt. Det är också ett roligt sätt att lära sig ett språk, samtidigt som det är viktigt att få känna att man är en del av ett sammanhang, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hennes kollega Malena Jönsson, 54, tycker att undervisningsformen kan underlätta vissa krångligheter med svenskan.

– Sången blir ett jättebra sätt att lära sig uttala våra ord. Svenska språket har ju ganska knepiga vokaler till exempel, säger hon.

Lisah Deilert fyller i.

– Med sång har vi lätt för att lära oss nya ord även om vi inte vet vad det betyder. Det är ju mycket lättare än att lära sig fyra meningar nedskrivet på ett papper, säger hon.

För att reda ut betydelsen av vissa ord används både kroppsspråk, engelska och google. Asfaha Tesfay och Weldu Debretsion kan också hjälpa varandra genom att prata sitt modersmål, tigrinska. Med gemensamma krafter reder man till slut ut vad en pusselbit är för något.

Nu hoppas medlemmarna att det ska komma fler personer nästa onsdag. Alla lovar att fråga fem vänner var.

Kommer ni tillbaka då?

– Ja, svarar alla tre samstämmigt.

Kom och sjung i kör för nyanlända

Kören repar varje onsdag på Midsommargården vid Telefonplan mellan klockan 19:00 - 20:30. Alla nyanlända som vill träffa andra, sjunga och lära sig bättre svenska är välkomna. Någon föranmälan krävs inte.

Projektet finansieras av de så kallade TIA - medlen, (Tidiga insatser för asylsökande), från Länsstyrelsen. Initiativet bygger på samarbete mellan Studieförbundet Bilda, Föreningen Midsommargården, Kulturfyren Skeppsholmen och Refugees welcome Stockholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00