Skarpnäcks Kulturhus, sittandes på konstverket "Lindfeldts gosse", (som funnits där sedan 2014). "Den här skulpturen har jag inget minne av att den fanns här på 90-talet. Men den var ju fin! Här fanns en utomhusscen som man liksom fällde ut. Det var en av de absolut tidigaste spelningarna jag minns som utspelade sig här. Jag var med i ett grungeband som spelade mest covers, det var möjligen någon egen låt. Latin Kings skulle spela här och vi som lokal förmåga fick vara förband. Jag minns det som att det var sommar och massor av folk." Foto: Sacharias Källdén

Sångaren i [[ingenting]] tillbaka på linje 17

Han har aldrig helt släppt taget om uppväxtens södra förorter. När sångaren och låtskrivaren Christopher Sander åter är aktuell med en ny skiva tog vi med honom på en promenad längs minnenas allé – och 90-talets gröna linjen.

  • Publicerad 08:50, 22 dec 2018

Jag kände länge att jag aldrig ville flytta tillbaka till Skarpnäck, och det känner jag väl delvis än idag

Det är med bandet [[ingenting]] som frontmannen Christopher Sander framförallt har gjort sig ett namn bland landets älskare av deppig indiepop. Och efter nio års tystnad var det dags för bandet att göra comeback med skivan "#STXLM", som släpptes den 14 december. En efterlängtad uppföljare till den hyllade "Tomhet, idel tomhet" som kom 2009. Däremellan har Christopher hunnit släppa soloskivan "Jorden var rund" 2014.

– Jag tycker verkligen om att vara i studion. Och förverkliga idéer om låtar. Att göra en låt som är så bra som möjligt, säger han sittandes på tunnelbanans gröna linje 17. I ett tåg som just lämnat Skarpnäck.

Svinkallt Bagarmossen

Det är slutet av vår intervju. Innan dess har han tagit oss på en promenad i ett svinkallt och mörkt Bagarmossen, följt av just Skarpnäck. Det är där han växte upp. Längs linje 17.

– Vi var ett gäng medelklasskids, säkert upp emot 20 stycken, som ville hålla på med musik. Det skyddade oss nog från mycket skit. Det var en fri och fin tillvaro. Samtidigt så är det lätt att man bara minns negativa saker med barndomen. Jag ska nog försöka ta ut ett gäng gamla kompisar hit och gå omkring. Så kan vi minnas tillsammans, säger Christopher Sander.

Desperata karaktärer

Den nya skivan handlar om "en sorts Blade Runner-tillvaro där samhörighet och tillit är bristvaror och tekniken omsluter allt" och lyssnaren "möter desperata karaktärer i en fristad där allt är i rörelse; alla på flykt". Allt enligt skivbolagets pressmaterial. Det är som vanligt när det gäller Christopher Sander ingen censurerad solskensversion av verkligheten som den socialrealistiska musiken berättar på bandets fjärde skiva.

Nu väntar en mindre turné för bandet med bland annat en spelning i Slaktkyrkan den 25 januari.

Foto: Sacharias Källdén

Skarpnäcks basebollplan

"Jag sportade aldrig organiserat men jag tycker än idag att basebollplanen är riktigt cool. Det är en amerikansk känsla. Hela sportfältet är fint, tycker jag. Jäkligt synd att det var låst in till planen nu bara. Annars hade vi kunnat besöka avbytarbåsen där jag drack min första folköl. Vi var överlag väldigt frisläppta av föräldrarna, de hade dålig koll på var man var."

Foto: Sacharias Källdén

Bagarmossens skola

"Jag minns skolavslutningen i nian och hur vi sjöng den blomstertid nu kommer här på skolgården. I skolan var jag snäll tror jag, även om det kunde vara stökigt. Jag minns att man kunde bli rånad på gatan efter skolan. De snodde den tjuga man hade på sig, typ. Men man gjorde ingen större grej av det, konstigt nog. Hade det hänt min son idag hade jag blivit helt förstörd"

Foto: Sacharias Källdén

Bagarmossens centrum

"Jag kände länge att jag aldrig ville flytta tillbaka till Skarpnäck, och det känner jag väl delvis än idag. Det känns skumt att flytta tillbaka. Men kanske hade det funkat att bo i Bagis, det känns inte lika långt ut. Jag gick i högstadiet och hade replokal här. Jag kan verkligen sakna den där mixen av människor och någon slags communitykänsla som fanns och som jag tror delvis finns kvar i Bagis och Skarpnäck. Idag bor jag i Hägersten och det är så jävla tråkigt. Det är bara folk med barnvagnar som tittar ner i marken."

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08