ARTIST. Fittjabon Emil Krik tävlar i sångtävlingen Startist. Foto: Startist

Sångfågeln Emil i rikstäckande musiktävling

Fittjabon Emil Krik tävlar, vid sidan av Funkisfestivalen, i sångtävlingen Startist. Där ställer han upp med en egen låt med ett tydligt budskap. "Jag hoppas att min låt går hem hos publiken", säger han.

  • Publicerad 16:00, 21 mar 2020

Sångaren och låtskrivaren från Fittja, Emil Krik, är inte bara mitt uppe i förberedelserna inför en semifinal i Funkisfestivalen. Han är även en av de 20 som tävlar i den rikstäckande sångtävlingen Startist, en musiktävling på internet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Det är en ödmjuk Emil vi når under torsdagsförmiddagen.

– Jag är inte säker på att jag kommer kunna kvala vidare till final i Startist. Det är publiken som bestämmer det. Men jag hoppas att min låt går hem hos publiken, säger han.

"O Little Mary" heter den egenskrivna låten som Emil ställer upp med i musiktävlingen. Enligt honom själv är det en flört till gammal amerikansk rock, gospel och blues, med ett fint budskap.

– Den har ett kristet budskap om att ta vara på den gåva man fått från Gud och att vara ödmjuk inför det. Men också att vara medveten om att man kan förvalta det till andra människor, säger han.

Hur har responsen på låten sett ut?

– En kväll spelade jag på ABBA-museet i samband med ett uppträdande med LSS-verksamheter i hela Sverige. Vi var nio stycken som uppträdde och jag var sist. Jag trodde inte att några skulle komma. Men det var fullsatt! Efter mitt framträdande kommer Annika Ljungberg från Rednex fram till mig och säger "Gud vilken bra låt!". Hon var helt begeistrad.

Fram till den 2 april går det att rösta på Emils bidrag på Startists Youtube-kanal. Man röstar genom att titta och rösta på videon.

För de bidrag som får flest röster väntar en final i småländska Stockaryd den 25 april.