Flyttar runt. Sanna har varit hemlös i över ett års tid. Hon flyttar runt hos vänner tillsammans med sina två barn. Foto: Mikael Andersson

Sanna är hemlös med sina två barn: "Förnedrande"

Antalet hemlösa i Stockholm blir fler och fler och gruppen ensamstående mammor växer. Sanna, 32, är en av dem och tillsammans med sina två små barn flyttar hon runt till vänner och bekanta för att få tak över huvudet.

  • Publicerad 11:51, 24 maj 2019

Sanna, 32, är en av Stockholms 2 439 hemlösa personer. Vi träffar henne i en av Stockholms kranskommuner där hon och barnen fått tillfälligt tak över huvudet hos en väninna.

Det har gått lite mer än ett år sedan Sanna blev hemlös. Det på grund av en skilsmässa. Sedan dess har hon flyttat runt bäst hon kunnat. I vissa stunder har hon kunnat bo hos kompisar, i andra har hon varit tvungen att bo hos gamla ex.

– Jag levde tillsammans med min partner och trodde aldrig att det här skulle hända. Men när vi separerade hade jag bara föräldrapenningen att leva på och den var inte tillräcklig för en hyra. Att jag dessutom har en balanssjukdom som gör att jag behöver ett anpassat arbete gör det inte lättare, säger hon.

Sanna beskriver situationen som ett moment 22. Inget jobb, ingen bostad. Ingen bostad, inget jobb. Men någon hjälp upplever hon inte att hon får.

– Socialen tyckte att jag skulle ta in på hotell, vandrarhem eller ett härbärge. Till slut hörde jag av mig till polisen, men de hänvisade bara tillbaka till socialen.

Enligt Stockholms stad är ett annat alternativ att ställa sig i bostadskön.

– Det känns förnedrande. Jag är medveten om allt det där. Men bostadskön kostar ju också pengar och det är pengar som jag inte kan lägga ut i nuläget. Hade jag lagt mina pengar på hotell och bostadskö så hade jag inte kunnat ge mina barn mat.

Läs även: Socialborgarrådet: Barn ska aldrig hamna på gatan

”Bland det värsta”

Aprilsolen skiner in på det kala linoliumgolvet. Barnen är till synes glada men enligt Sanna har de påverkats markant av situationen.

– Ingen av dem kan prata ännu så jag vet inte hur de känner, däremot ser jag ju att de inte äter och utvecklas som de ska. Det här är ju bland det värsta man kan råka ut för som mamma.

Hur ser du på framtiden?

– Det bästa vore om jag kunde få ett jobb så att jag kunde ta oss härifrån och styra upp livet.

Inget jobb, ingen bostad. När Sanna separerade hade hon inte råd med hyran då hon inte har något jobb. Foto: Mikael Andersson

Sanna är inte heller ensam.

Vi pratar med Laura, som inte vill att vi skriver ut hennes efternamn. Hon var nyligen i samma sits som Sanna, och blev hemlös under en månad i fjol.

Fick hjälp på nätet

Laura har två barn och hade länge haft svårt att hitta en långvarig bostad. Istället bodde hon och barnen hos olika vänner. Men räddningen, den kom inte från socialen, utan från helt okända personer på nätet.

– Jag var väldigt öppen på sociala medier, och människor greps av min historia. Jag hittade inte på något, utan kopierade det socialen sagt på mejl och la ut på Facebook, berättar Laura.

Det blev startskottet för en rad insamlingar från främmande personer. Pengarna kunde hon använda till hotellnätter. Efter att det skrevs ett reportage om henne, hörde en hyresvärd av sig till Laura och sa att hon hade lediga lägenheter.

När hon kommit på fötter igen, ville hon ge något tillbaka.

– Just nu hjälper jag två kvinnor från Järfälla och Hässelby. Den ena har fem barn och bor i en tvåa, hon har knappt mat och kläder till barnen, och hyrorna är så sjukt höga.

Laura, som hade ett jobb när hon var hemlös, menar att socialtjänsten inte ville hjälpa henne hitta en bostad eftersom hon inte hade ett missbruk. Hon håller med Sanna om att rådet att ta in på vandrarhem inte duger.

– Du ska ha noll kronor på kontor, knappt mat och inget nätverk. Då kanske de hjälper dig. Kvinnan med fem barn har fått höra att ”vi kan hjälpa dina barn, men inte dig”,
säger Laura.

Till de hemlösa räknas:

De personer som saknar bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande.

De personer som är hänvisade till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare.

De personer som bor på institutioner eller härbärgen som inte har bostad ordnad inför utskrivning.

De personer som tillfälligt bor hos kamrater eller bekanta – som mest tre månader. 

Personer som bor i andra hand eller hos någon anhörig räknas inte som hemlösa. Inte heller personer som bor i en försökslägenhet eller i Bostad först.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Hemlösheten ökar i Västerort

Vartannat år gör Stockholms stad en kartläggning av Stockholms hemlösa. 2018 års mätning visade att antalet hemlösa har ökat sett till antalet, det för första gången på tio år. Vad gäller staden i stort handlar det om en knapp ökning på 19 personer.

Men i två av Västerorts stadsdelar är ökningen betydligt större om man ser till de senaste två åren.
I Bromma har andelen hemlösa ökat från 85 till 119 på två år. I Hässelby/Vällingby har ökningen gått från 88 till 164 personer, nästan en fördubbling på två år.

Däremot har hemlösheten minskat i andra stadsdelar som Kungsholmen och Hägersten-Liljeholmen, därav en ökning på 19 personer totalt i staden.

Visa merVisa mindre