Foto: Claudio Britos

Sanna och Hiba ska få Vårbys tjejer att sporta

I Vårby är bara var tjugonde högstadietjej med i en idrottsförening, en fjärdel så många som antalet killar. Nu startas basketlaget Vårby gäris och tränarna Sanna och Hiba vet hur de ska få fler tjejer till hallen.

  • Publicerad 07:48, 8 mar 2018

Det ska bli helt normalt att se tjejer med en basketboll under armen här i Vårby gårds centrum

Vårby har fått ett eget flicklag i basket. Vårby gäris smygstartade redan för ett år sedan med träningar i Vårbyhallen. Men nu storsatsar de för att växa ännu mer, med Loka Heroes och WNBA-proffset Amanda Zahui i ryggen.

– Målet är att bli ett gott exempel för liknande områden i hela landet. Vi startade där lägst andel sportar. Så om vi lyckas här, då kan alla andra också lyckas, säger Hiba Achahbar, tränare för Vårby gäris.

Hiba Achahbar och tränarkollegan Sanna Ahmad målar upp en bild av ett framtida Vårby där basket är största sporten och där det är ”helt normalt att se tjejer med en basketboll under armen”.

Men det är en lång väg dit.

För att få igång basketen i Vårby startade Huddinge basket tillsammans med Loka heroes projektet 100 kids i Vårby i maj 2016. Men det har varit svårt att locka till sig tjejer.

– Killarna har ett väldigt starkt fotfäste i Vårby och tjejerna har inte tagit plats, säger Jonas Morin, ordförande i Huddinge basket.

5 procent av tjejerna

Den senaste mätningen som gjordes av Ung livsstil visade att endast fem procent av Vårbys högstadietjejer är med i en idrottsförening. Det är absolut lägst i Huddinge och kan jämföras med Stuvsta/Snättringes 53 procent, som är högsta siffran i kommunen.

Men det är inte bara den låga siffran som är alarmerande. Vårby är även en av kommundelarna med störst skillnad mellan antalet killar och antalet tjejer som idrottar. 21 procent av högstadiekillarna är medlemmar i en idrottsförening. 

Första steget är att starta klubbar bara för tjejer, med träningar, events och turneringar.

– Tjejerna blir lite mindre så fort det är killar i hallen. De hörs mindre, är inte lika taggade. Är det en safe zone med bara tjejer kanske man kan uttrycka sig mer. Det är nummer ett: att skaffa träningar, events, turneringar bara för tjejer, säger Hiba.

Hjälp av världens bästa

Förebilder som Amanda Zahui är en annan viktig ingrediens för att locka fler unga tjejer att börja idrotta, tror Sanna och Hiba. Hon är landslagsspelare, WNBA-proffs i New York Liberty och Sveriges kanske bästa spelare just nu. Nu ska hon även bli Vårby gäris ansikte utåt.

– Hon är ju ganska upptagen, men planen är att tjejerna ska få träffa henne när hon är i Sverige nästa gång. Visa att hon är en riktig människa, men som har basket som yrke. Kan hon så kan de.

Men förebilder räcker inte. Många av föräldrarna i området kommer från kulturer där det inte är lika vanligt att flickor idrottar. Därför är det viktigt att bygga ett bra förhållande till föräldrarna, påpekar Hiba.

– Jag som coach måste vara lättillgänglig och kunna svara på samtal mitt i natten nästan. Det kan också hjälpa att vi själva är från andra kulturer. Jag är från Marocko, Sanna är från både Sverige och Pakistan. Vi måste bjuda på oss själv och visa att vi delar samma kultur och att vi kan anpassa träningarna efter det, förklarar hon.

Välkommen att prova!

Alla tjejer är välkomna att komma och prova på. Laget tränar söndagar 11.00–12.30 i Vårbyhallen.

Fredagen den 9 mars 16.00–17.30 har Vårby gäris sin första Hang out friday för bara tjejer. Då är det fokus på gemenskap och att ha roligt, "ett alternativ till fredagsmys". Hang outs ska återkomma en fredag i månaden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.