400 meter ungefär, men inte mer. Sen slutar t-banetunneln enligt MTR. Foto: Martina Danielsson

SANT ELLER FALSKT: En tunnel står redo för tunnelbana till Täby

Myt eller sanning? I vår nya serie "Det snackas om" försöker vi fånga upp och besvara snackisarna som blivit till sanningar bland många. Finns det verkligen en färdig tunnel?

  • Publicerad 15:45, 2 jan 2018

"Det går en färdigbyggd tunnel för tunnelbanan till Täby centrum". Ja, det är en ganska återkommande kommentar som vi på redaktionen ser och tar del av. Men stämmer det verkligen. Vi bestämde oss att gå till berget med det här. Och rätt snabbt får vi svar av Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande. Det finns det inte.

– Det är en myt. Däremot finns det en tunnel, där man sprängt ungefär 470 meter efter Mörby centrum, säger han.

– Den 31 mars 1980 hade man en folkomröstning, då vann nej till tunnelbanan, över 60 procent röstade ja för Roslagsbanan. Då pågick arbetet redan med tunnelbanan och då slutade man med det. Så liten sanning finns det.

Även om det blivit ett ja till tunnelbanan skulle det enligt Leif Gripestam inte ha blivit någon tunnel hela vägen till Täby centrum.

– Precis på gränsen mellan Danderyd och Täby, längs med Roslagsbanan, finns det berg med villor på, på östra sidan på Roslagsbanan, östra banvägen. Tanken var att tunnelbanan skulle komma ur berget där och gå i dagsljus sista biten till Täby.

Även SL bekräftar att det finns en tunnel, på cirka 400 meter, som fortsätter in i berget efter Mörby centrum. I dag används tunnel som vändspår och uppställningsplats för tunnelbanan. MTR, som sköter driften av tunnelbanorna i Stockholm, beskriver det som en "minidepå".

– Inne på det här spåret har MTR också personal som arbetar, för att inte personer ska vara där och förstöra eller klottra, säger Claes Nyberg pressansvarig på MTR.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14

Tak rasade in i butik i Täby centrum

Nyheter Håller stängt tills bristerna åtgärdats H&M i Täby centrum är just nu stängt av säkerhetsskäl för personal och besökare. Det efter att brister i innertaket hittats.onsdag 17/10 13:54