Flera ställen. Staden vill bygga modulhus på Tranebergsängen i Bromma och på gräsplätten längs med Fyrspannsgatan strax innan Hässelby värmeverk. Genrebild modulhus i Fagersjö. Foto: Leif Oldenburg

Sant och falskt om modulhusen för nyanlända

Stadens planer på att bygga modulhus för nyanlända i Hässelby och Traneberg har gett upphov till en rad olika spekulationer på Facebook. Vi reder ut vad som är sant och falskt.

  • Publicerad 09:23, 14 sep 2017

Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända, kommenterar sex vanliga påståenden kring modulhusen i Västerort.

Påstående: Det är beslutat att modulhusen i Hässelby och Traneberg ska byggas – FALSKT

– Vi gör markundersökningar för att se om det går att bygga där. I så fall är målsättningen att Stockholmshem ska lämna in ansökan för tillfälliga bygglov som behandlas i stadsbyggnadsnämnden runt årsskiftet. Om de säger ja har grannar rätt att överklaga beslutet i tre instanser: länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen. Processen tar allt från sex månader till två år. Om beslutet vinner laga kraft är byggtiden cirka sex månader.

Påstående: Man hade kunnat bygga permanenta bostäder istället – FALSKT

– Inte med ett tillfälligt bygglov och grundprincipen är att man aldrig får bevilja ett tillfälligt om det finns förutsättningar för permanent bygglov. Ofta handlar det om hur detaljplanen ser ut, i Traneberg är marken inte klassad för permanent bostadsbygge. En av anledningarna till att man bygger modulhus istället för permanenta hus är att det är genomgångsbostäder, det vill säga inte permanenta bostäder. Modulhus är både snabbare och billigare att bygga.

Påstående: Det är inte familjer som kommer flytta in utan ensamkommande män – FALSKT

– Modulhusen ritar vi alltid till nyanlända familjer som har fått uppehållstillstånd. Barnen ska gå i förskola eller skola så det krävs ett mer fast boende. För ensamhushållen blir det ofta mer tillfälliga lösningar som kollektivboenden där man delar kök – eller vandrarhemsplatser.

Påstående: Nyanlända får förstahandskontrakt som etablerade svenskar annars skulle fått – FALSKT

– Fastighetsägaren tecknar hyresavtal med antingen socialförvaltningen eller SHIS som i sin tur tecknar hyresavtal med den nyanlända. Man kan inte få förstahandskontrakt på lägenheterna. Hyrestiden är en månad men kan förlängas månadsvis i högst två år. Hyresgästen förväntas söka permanent bostad under tiden.

Påstående: Modulhusen kommer stå där för alltid – FALSKT

– Ett tillfälligt bygglov gäller i fem år. Man kan ansöka om förlängning två gånger så modulhusen kan stå där i max 15 år. Ett krav för att få tillfälligt bygglov är att ange hur marken ska återställas när husen är borta.

Påstående: Man hade kunnat bygga modulhus för studenter istället – SANT

– Tidigare tilläts inte studenter bo i denna typ av bostäder men reglerna för tillfälliga bygglov justerades den första maj 2017 så nu kan man använda modulhus med tillfälliga bygglov till studenter. Då förändrades också kraven på att det ska vara möjligt att återställa platsen när bostäderna tas bort. Just nu är behovet störst för gruppen nyanlända familjer, när det behovet inte längre är lika stort skulle man kunna använda modulhusen till studenter. Samtidigt byggs permanenta bostäder för studenter runt om i staden.

LÄS ÄVEN: Modulhus för nyanlända kan byggas i Hässelby

LÄS ÄVEN: Fler modulhus för nyanlända kan byggas i Bromma

Den röda pilen markerar platsen där staden vill bygga modulbostäder vid Fyrspannsgatan i Hässelby. Foto: Karta: Stockholms stad

Den röda pilen markerar platsen där staden vill bygga modulbostäder i Traneberg. Foto: Karta: Stockholms stad

Modulhusen i Västerort

I år ska Stockholm ta emot 2 858 nyanlända med uppehållstillstånd, fördelat på 14 stadsdelar. Preliminär siffra 2018: 1 882, enligt Anna Mölgård.

Beckomberga: Ärendet ligger hos mark- och miljödomstolen. Planen: ca 100 lägenheter.

Grimsta: Ärendet ligger hos mark- och miljödomstolen. Planen: ca 50 lägenheter.

Traneberg: Markundersökningar genomförs, planen: ca 30-40 lägenheter.

Hässelby: Markundersökningar genomförs, planen: ca 50 lägenheter.

Råcksta sjukhem: Cirka 250 inflyttade nyanlända vuxna och barn (ej modulhus).

Ångermannagatan: 33 lägenheter för nyanlända, 20-tal för studenter och LSS-boende (ej modulhus).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Nyheter Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48