Mästersäljarna Sara Yildiz och Dora Bahati. Foto: Anton Kyhlbäck

Sara och Dora har sålt majblommor för 42 000 kronor

31 320 och 11 250 kronor. Så mycket pengar har sjätteklassarna Sara och Dora från Sollentuna International School samlat in genom att sälja majblommor.

  • Publicerad 14:51, 17 maj 2019

Knepet är att fråga många - och våga ta emot ett nej. Både unga och gamla är lika duktiga på att köpa majblommor, berättar Dora och Sara. Foto: Anton Kyhlbäck

Insamlingen till Majblomman är nu färdig.

Två sjätteklassare vid Sollentuna International School, Sara Yildiz och Dora Bahati, har tillsammans nått en förbluffande hög försäljningssiffra på drygt 40 000 kronor. Det är andra året de säljer majblommor.

Sara Yildiz sålde för 31 320 kronor. Ett nytt rekord i Sollentuna.

– Sara och Dora har bara kommit tillbaka, och tillbaka med tomma väskor. Det är helt fantastiskt egentligen, de har varit så duktiga, säger Minna Erkers, lärare på Sollentuna International School.

Dora Bahati sålde för 11 250 kronor.

Hon säger till SollentunaDirekt att nyckeln är att våga ta steget.

– Bara våga fråga, och gå fram till många. Vissa säger ja, andra nej, men det handlar om att våga även om de säger nej.

Rekord i Sollentuna

En elev som säljer majblommor snittar ungefär 1 500 kronor, meddelar Majblommans riksförbund. Liv Landell Major, pressekreterare på riksförbundet, påpekar att alla som säljer är duktiga.

– Vi brukar inte slå på stora trumman, eftersom alla barn som säljer gör ett fantastiskt jobb. Men det är klart att elever som är så här duktiga ska premieras. Det är makalöst och utan att ha kollat kan jag tänka mig att det är rekord i kommunen, säger hon.

Carina Bindzau, insamlingssamordnare i Sollentuna, säger också att det är ett rekord.

– Jag tänkte herre gud, när jag hörde det. Jag har aldrig varit med om något liknande de fyra åren jag har varit med, säger hon.

Mot Gröna Lund!

Vinsterna går inte bara till välgörenhet.

Klassen får tio procent av försäljningen och eleven tio procent. Sara Yildiz får ungefär 3 000 kronor och berättar att hon sparar pengarna till en resa i sommar, till Turkiet. Dora tänker också spara sina pengar, förmodligen till en telefon, säger hon.

Vad har varit roligast med det här?

– Det roligaste har varit att sälja, säger Sara och Dora unisont.

Är det inte svårt att gå fram till okända personer?

– Först var det ganska svårt. Men sedan gick det lättare och lättare, säger Sara Yildiz.

Sara och Dora berättar att de sålt mest i Sollentuna centrum. De har gått tillsammans – vilket är en rekommendation (att inte gå ensam) – och Sara har fått mycket hjälp av sin lillasyster, Helin.

För pengarna som går till klassen blir det en resa till Gröna Lund.

– Jag hoppas vi kan sälja i sjuan också, säger Sara Yildiz, en av Sollentunas bästa försäljare.

Sara och Dora tillsammans med sin lärare Minna Erkers. Foto: Anton Kyhlbäck

Majblomman

Majblomman är ett ideellt initiativ med målet att minska barnfattigdomen i Sverige. Försäljningen börjar i april och pågår in till maj. Lokalföreningar för majblomman tar emot pengarna som elever från skolorna har samlat in – och hjälper sedan i sin tur barn och familjer med hjälp i fråga om aktiviteter på sommaren, kläder eller liknande. De flesta försäljarna går i mellanstadiet men alla under 18 år och nedåt kan hjälpa till i försäljningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt