Mästersäljarna Sara Yildiz och Dora Bahati. Foto: Anton Kyhlbäck

Sara och Dora har sålt majblommor för 42 000 kronor

31 320 och 11 250 kronor. Så mycket pengar har sjätteklassarna Sara och Dora från Sollentuna International School samlat in genom att sälja majblommor.

  • Publicerad 14:51, 17 maj 2019

Knepet är att fråga många - och våga ta emot ett nej. Både unga och gamla är lika duktiga på att köpa majblommor, berättar Dora och Sara. Foto: Anton Kyhlbäck

Insamlingen till Majblomman är nu färdig.

Två sjätteklassare vid Sollentuna International School, Sara Yildiz och Dora Bahati, har tillsammans nått en förbluffande hög försäljningssiffra på drygt 40 000 kronor. Det är andra året de säljer majblommor.

Sara Yildiz sålde för 31 320 kronor. Ett nytt rekord i Sollentuna.

– Sara och Dora har bara kommit tillbaka, och tillbaka med tomma väskor. Det är helt fantastiskt egentligen, de har varit så duktiga, säger Minna Erkers, lärare på Sollentuna International School.

Dora Bahati sålde för 11 250 kronor.

Hon säger till SollentunaDirekt att nyckeln är att våga ta steget.

– Bara våga fråga, och gå fram till många. Vissa säger ja, andra nej, men det handlar om att våga även om de säger nej.

Rekord i Sollentuna

En elev som säljer majblommor snittar ungefär 1 500 kronor, meddelar Majblommans riksförbund. Liv Landell Major, pressekreterare på riksförbundet, påpekar att alla som säljer är duktiga.

– Vi brukar inte slå på stora trumman, eftersom alla barn som säljer gör ett fantastiskt jobb. Men det är klart att elever som är så här duktiga ska premieras. Det är makalöst och utan att ha kollat kan jag tänka mig att det är rekord i kommunen, säger hon.

Carina Bindzau, insamlingssamordnare i Sollentuna, säger också att det är ett rekord.

– Jag tänkte herre gud, när jag hörde det. Jag har aldrig varit med om något liknande de fyra åren jag har varit med, säger hon.

Mot Gröna Lund!

Vinsterna går inte bara till välgörenhet.

Klassen får tio procent av försäljningen och eleven tio procent. Sara Yildiz får ungefär 3 000 kronor och berättar att hon sparar pengarna till en resa i sommar, till Turkiet. Dora tänker också spara sina pengar, förmodligen till en telefon, säger hon.

Vad har varit roligast med det här?

– Det roligaste har varit att sälja, säger Sara och Dora unisont.

Är det inte svårt att gå fram till okända personer?

– Först var det ganska svårt. Men sedan gick det lättare och lättare, säger Sara Yildiz.

Sara och Dora berättar att de sålt mest i Sollentuna centrum. De har gått tillsammans – vilket är en rekommendation (att inte gå ensam) – och Sara har fått mycket hjälp av sin lillasyster, Helin.

För pengarna som går till klassen blir det en resa till Gröna Lund.

– Jag hoppas vi kan sälja i sjuan också, säger Sara Yildiz, en av Sollentunas bästa försäljare.

Sara och Dora tillsammans med sin lärare Minna Erkers. Foto: Anton Kyhlbäck

Majblomman

Majblomman är ett ideellt initiativ med målet att minska barnfattigdomen i Sverige. Försäljningen börjar i april och pågår in till maj. Lokalföreningar för majblomman tar emot pengarna som elever från skolorna har samlat in – och hjälper sedan i sin tur barn och familjer med hjälp i fråga om aktiviteter på sommaren, kläder eller liknande. De flesta försäljarna går i mellanstadiet men alla under 18 år och nedåt kan hjälpa till i försäljningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Oklara planer för Edsvik

Nyheter Kommunen: "Vi hoppas kicka igång något om ett år" Duvslaget, MC Collection, Brygghusets café – och nu Edsvik konsthall. Vad ska hända med Edsvik? Än så länge har kommunen ingen klar plan.lördag 24/8 10:00

Första skolveckan - en mjukstart

Nyheter I onsdags började skolan: "Det bästa är att träffa kompisarna" säger Isabella. Vad händer under första skolveckan? I onsdags började skolans hösttermin och på Norra Strandskolan, liksom på många skolor, är den första veckan en mjukstart med nya lärare och klasskompisar.torsdag 22/8 15:00

Holländsk grävmaskin ska rädda HIP

Nyheter 100 ton sand ska lyftas bort från planen Borstning, blåsning och dammsugning. Metoderna har varit många för att rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP efter halkproblemen – nu ska man gräva bort sanden.torsdag 22/8 12:41
Stockholm Direkt