Sara Möller från Barkarby ska före­läsa om psykisk ohälsa. Foto: Privat

Sara vill bryta tabun kring psykisk ohälsa

Hallå där...Sara Möller, 24, från Barkarby som precis blivit ungdomsambassadör för riksorganisationen Hjärnkoll som informerar och slår ner på fördomar om psykisk ohälsa. Varför vill du göra det här?

  • Publicerad 07:00, 6 maj 2017

– Jag blev rekommenderad att gå med och vill vara med och bryta tabun kring psykisk ohälsa. Jag kan inte prata för alla med psykiska problem, men jag tror att det fortfarande är vanligt att folk inte vågar prata. Det är lättare att ringa till jobbet och säga att man är förkyld än att man är hemma på grund av ångest.

Vad vill du själv berätta om?

– Vi kommer att utgå mycket från våra egna erfarenheter och historier, även om det finns forskning och statistik att luta sig mot. Jag är främst insatt i neuropsykiatriska funktionshinder som adhd och autism, eftersom jag själv har sådana diagnoser.

Vad har du för erfarenheter av fördomar?

– Jag har klarat mig ganska bra och inte blivit särskilt illa behandlad. Men har man psykiska problem syns det ju inte utåt. Har du brutit benet ser alla att du går runt med gips, men det är svårare att förklara varför man inte klarar av att göra något på grund av psykiska problem.

Har du alltid känt att du kunnat berätta?

– För min del började det i högstadiet, och bröt ut ordentligt i gymnasiet. Jag missade mycket i skolan för att jag mådde dåligt. Men jag tror att jag alltid varit ganska öppen, och velat berätta även om jag ibland brutit mot någon norm när jag gjort det. Folk är inte alltid beredda på det.

Vad hoppas du på för resultat av det här?

– Jag vill kunna ge en mer nyanserad bild och låta folk skapa en egen uppfattning. Sedan kanske vi inte förändrar världen genom det här, men vi kanske kan få några att öppna ögonen för psykisk ohälsa.

Har du något inplanerat i Järfälla?

– Jag har inget planerat just nu, men jag hoppas att det dyker upp grejer. Vi är öppna för förslag!

Det här är Hjärnkoll

Hjärnkoll är en riksorganisation som finns till för att synliggöra psykisk ohälsa på arbetsplatser. I år har de startat nya gruppen Hjärnkoll Ung med 13 ungdomsambassadörer som kommer att föreläsa om psykisk ohälsa bland unga, med inriktning på BUP, skolor och vårdcentraler.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.