AGERA. Du behöver inte stå på barrikaderna för att motverka orättvisor i samhället. Det räcker att du är vaken när du går utanför dörren, enligt Sara Delshad.

Sarah Delshad: 5 enkla steg att minska vardagsdiskrimineringen

Finns det ingen som bär slöja på snabbköpet där du handlar? Eller låter din lärare bara killarna snacka på lektionerna? Vi bad Sarah Delshad, skribent och grundare av Muslimska feminister, om hennes bästa tips på hur man själv kan motverka diskriminering där man bor.

  • Publicerad 17:10, 26 jul 2016

Ha ett vaket öga öppet för detaljer när du rör dig runt i ditt lokalsamhälle. Vad eller vilka saknas?

1. Självorganisera dig!

Nog kan det vara effektfullt att organisera sig tillsammans med andra för att åstadkomma förändring. Men lika viktigt är det att organisera sig själv, säger Sarah Delshad. Då finns det nämligen stor chans att du inspirerar andra på vägen.

– En viktig nyckel är språket. Oavsett om du är transsexuell, har en funktionsnedsättning, tillhör en viss religion eller vad det än kan vara - ursäkta inte det du är. Ta i stället tillbaka begreppet och äg det. Det är därför det till exempel varit viktigt för mig att kalla mig muslimsk feminist, för mig är det ett självorganiserat sätt att äga tillbaka det begreppet. Det finns något väldigt stärkande i att påtagligt definiera sig själv.

2. Gräv där du står

Att motverka orättvisor behöver inte handla om att stå på barrikaderna. Utgå i stället från det du har i din direkta närhet - det gör större skillnad än du tror, menar Sarah Delshad.

– Är du skolelev så kan du till exempel titta på hur det ser ut med representation i skolan, och om man har någon likabehandlingsplan och hur den i så fall följs. Samma sak gäller på fritidsgården, universitetet och på arbetsplatsen, säger hon och fortsätter:

– Man behöver inte själv gå till rektorn eller chefen med en full handlingsplan, det räcker det med det lilla och att uppmärksamma problemet. Om det bara är killar som pratar på lektionerna kan man ta ett snack med läraren och be den ägna lika mycket uppmärksamhet åt tjejerna till exempel.

3. Scanna av din omgivning

Ha ett vaket öga öppet för detaljer när du rör dig runt i ditt lokalsamhälle. Vad eller vilka saknas? Är det något som inte stämmer?

– Finns det ingen i personalen som bär slöja på ICA där du handlar? Eller är det bara kvinnor som sitter bakom kassan? Notera och ännu hellre, säg till att du vill se en större mångfald! Kom ihåg att mänskliga rättigheter inte är något som går att kompromissa med, säger Sarah Delshad.

4. Civilkurage i vardagen

Det kan inte upprepas för många gånger: Våga. Säg. I från.

– Om du hör någon som säger något diskriminerande medan du sitter på bussen eller väntar på tuben, titta inte åt andra hållet utan sätt ned foten och visa att det inte är okej. Allt påverkar.

5. Använd sociala medier

Tack vare internet är vi inte begränsade till att enbart försöka påverka vårt närområde.

– Oavsett om du bor i Hägersten eller Indien har du i dag möjlighet att göra din röst hörd och påverka opinionen. Sociala medier är ett fantastiskt demokratiskt verktyg, använd det! uppmanar Sarah Delshad.

Det här är Sarah Delshad

- Född 1990 i Irak. Flyttade till Sverige två år senare. Bor sedan 2013 i Hägersten.

- Arbetar som skribent. Är flitig samhällsdebattör och håller föredrag om mänskliga rättigheter, muslimsk identitet och feminism.

- Grundade den mediala idéplattformen Muslimska feminister 2012.

- Fick Poppius mångfaldsstipendium 2014 och nominerades till Raoul Wallenbergspriset 2015.

Visa merVisa mindre