Beklagar problemen. Idrottschefen Lena Lantz beklagar att sargen försenat hockeystarten i nya hallen. Foto: Daniel Sjöberg

Sargen ett sorgebarn: ”Man blir förtvivlad”

Sargen i den nya ishallen har blivit till rena sorgen. Nu håller kommunen tummarna för att allt ska vara klart den 27 oktober. –Vi sitter vi där vi sitter och vi måste göra det bästa av det, säger kommunens idrottschef Lena Lantz.

  • Publicerad 20:10, 26 sep 2017

Elvbygg, som byggt ishallen, beställde i december sargen från en underleverantör i Litauen. I februari kom bekräftelsen på att sargen skulle levereras i april. Sedan dröjde det. Och dröjde det. Och dröjde det. Invigningen fick skjutas upp och när den väl skedde var det utan att sargen var på plats.

Varför lät ni det gå så lång tid?

– Vi blev lovade vecka för vecka från Litauen att sargen skulle komma. Flera gånger påtalade vi från kommunens sida att nu måste den komma så att vi hinner klart allting. Vi hade en deadline i augusti, säger Claes Lagelius, projektledare på upplevelseförvaltningen.

Blev ni inte oroliga när den aldrig kom?

– Det är klart att man blir orolig. Men vi kan inte bara avbryta ett avtal för då hade vi avbrutit bygget. Det är allt eller inget. Vi har inget val, vi kan inte göra någonting annat, säger idrottschefen Lena Lantz.

Sarglös turnering

Till slut gick det så långt att alla inblandade parter stod där dagen innan en hockeyturnering skulle spelas utan att sargen var på plats.

– Jag och Fredrik Laurin, ordföranden i ESK Hockey, står här ute på isen tillsammans med mina vaktmästare och då kommer leverantören och säger: ”Det här är klart imorgon.” Klockan 09.00. Det var nedsläpp 10.20. De skulle jobba hela natten. Så både jag och Fredrik fick det rätt i ansiktet på oss. ”Lovar ni det?” ”Ja, vi lovar det.” De hade elva man som var här och jobbade, säger Lena Lantz och fortsätter:

– Vad säger man? Man blir ju alldeles förtvivlad. Upprörd naturligtvis. Ledsen. Man vill ju så väl. Att allting ska vara färdigt när det har blivit lovat. Men nu sitter vi där vi sitter och vi måste göra det bästa av det. För vi har en fantastisk hall och den fungerar otroligt väl i övrigt.

Vill ha ersättning

Sedan en tid tillbaka är ett ett svenskt företag inblandat som sargleverantör och nu är en ny tidsplan på plats. Den 27 oktober ska allting vara klart. Samtidigt kommer uppgifter om att ESK Hockey vill ha ersättning av kommunen.

– Jag ser bara att vi ska jobba framåt. Vi vill ha dem som medpart och inte som motpart. Vi ska träffas och ha en dialog, säger Lena Lantz.

Vad har ni lärt er av det här?

– Bara att ha en öppen dialog och ligga på hela tiden. När det gäller upphandlingar så är det ett avtal och det är det som vi måste följa. Vi ska se till att det blir en bra verksamhet, det är vårt ansvar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19