Särskola samarbetar med detsamma i Spanien

Bergvretens grundsärskola har inlett ett samarbete med en särskola i Spanien. Tanken är att båda parter ska lära sig om kommunikation.

  • Publicerad 11:46, 26 feb 2019

Bergvretens grundsärskola hade på tisdagen besök av personal från en särskola i El Puerto de Santa María i södra Spanien. Bergvretens grundsärskola och skolan i Spanien ingår i ett EU-projekt, Erasmus, där syftet är att lära om kommunikation. Projektet har pågått under ett år och kommer att fortsätta under ett år till.

På väggarna inne i Bergvretens grundsärskola hänger spanska flaggor som eleverna själva har fått färglägga.

Både personalen och eleverna deltar i samarbetet på olika sätt.

Hittills så har eleverna bland annat pratat med med varandra via videosamtal, skickat kort och filmer samt visat varandra vad de arbetar med i skolan.

– Eleverna får vänner i andra länder och kan se att världen är större, säger Martina Wilén, specialpedagog på Bergvretens särförskola.

Personalen på de båda orterna får ta del av och lära sig om varandras situationer och arbetssätt.

– En skillnad är att personalen är fler i Sverige, säger Verónica Velázquez Pena, som är specialpedagog i El Puerto de Santa María.

I Spanien arbetar en lärare och en assistent med sex elever. På Bergvretens grundsärskola är det två lärare och sex assistenter som arbetar med nio elever.

En annan skillnad mellan de två länderna är att datorer och andra digitala hjälpmedel används mer i svenska särskolor medan spanjorerna i stället har mer kultur, musik och drama i undervisningen..

I maj i år kommer en delegation från Bergvretens grundsärskola göra ett besök hos särskolan i El Puerto de Santa María.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skolparks-tåget vandaliserat – "Det är bedrövligt"

Nyheter En del av tåget, i lekparken i Skolparken, förstördes under natten. Någon har tänt eld på loket. – Det är bedrövligt, säger Peter Rönnqvist, driftplanerare på Enköpings kommun.måndag 25/3 16:51

Viktor drömmer om att slå internationellt

Nyheter Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från...måndag 25/3 14:01