Särskola samarbetar med detsamma i Spanien

Bergvretens grundsärskola har inlett ett samarbete med en särskola i Spanien. Tanken är att båda parter ska lära sig om kommunikation.

  • Publicerad 11:46, 26 feb 2019

Bergvretens grundsärskola hade på tisdagen besök av personal från en särskola i El Puerto de Santa María i södra Spanien. Bergvretens grundsärskola och skolan i Spanien ingår i ett EU-projekt, Erasmus, där syftet är att lära om kommunikation. Projektet har pågått under ett år och kommer att fortsätta under ett år till.

På väggarna inne i Bergvretens grundsärskola hänger spanska flaggor som eleverna själva har fått färglägga.

Både personalen och eleverna deltar i samarbetet på olika sätt.

Hittills så har eleverna bland annat pratat med med varandra via videosamtal, skickat kort och filmer samt visat varandra vad de arbetar med i skolan.

– Eleverna får vänner i andra länder och kan se att världen är större, säger Martina Wilén, specialpedagog på Bergvretens särförskola.

Personalen på de båda orterna får ta del av och lära sig om varandras situationer och arbetssätt.

– En skillnad är att personalen är fler i Sverige, säger Verónica Velázquez Pena, som är specialpedagog i El Puerto de Santa María.

I Spanien arbetar en lärare och en assistent med sex elever. På Bergvretens grundsärskola är det två lärare och sex assistenter som arbetar med nio elever.

En annan skillnad mellan de två länderna är att datorer och andra digitala hjälpmedel används mer i svenska särskolor medan spanjorerna i stället har mer kultur, musik och drama i undervisningen..

I maj i år kommer en delegation från Bergvretens grundsärskola göra ett besök hos särskolan i El Puerto de Santa María.

Kommundirektören säger upp sig

Nyheter Efter fyra år i Enköpings kommun väljer kommundirektör Peter Lund att lämna sitt uppdrag i Enköping. – Jag har haft fantastiska år i Enköping och kommer alltid att se tillbaka på tiden här med goda...onsdag 22/5 15:05

Amanda blev bästa matlagaren

Nyheter En parmesanpanerad kycklingfilé toppad med gårdagens rester fick Enköpingsbon Amanda Lindqvist att gå hela vägen i rikstäckande mattävling. – Det är så himla kul, säger vinnaren.tisdag 21/5 12:56