Satir i bygdegården

Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.

  • Publicerad 09:01, 5 aug 2020

Det kom alldeles lagom med besökare under den första Rebusrundan.

Evenemangskalendern i den nymålade Österundagården är i veckan späckad när vandringsutställningen Vässa pennan är på besök.

Utställningen grundar sig på verk av satirtecknarna EWK (Ewert Karlsson), Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg.

– Rebusrundan arrangeras av Fjärdhundraland i helgen som vi är med på. Och i samband med den ville vi erbjuda något mer för besökarna utöver parkering toalett och fika, säger Karl Andersson, från föreningen Österundagården.

– Det blev väldigt lyckat i söndags när den första Rebusrundan arrangerades. Det kom alldeles lagom med besökare, säger Helena Elvidotter Forslund på Paddebo kulturförening som också står bakom evenemanget.

Under onsdagen håller Marja Nyberg, som till vardags arbetar som illustratör och manusförfattare, i en workshop i serie- och skämtteckningar för ett tiotal 9- till 13-åringar. Därefter höll hon en föreläsning om ”En satirtecknares tankar”.

Marja Nyberg var bland annat en av författarna till SVT:s julkalender 2018. Det var också hon som tecknade papperskalendern samma år.

Fantasi i skogen

I området, i samband med utställningen går det även att besöka Fantasiskogen, där teckningar ritade av Torstuna dagbarnvårdargrupp visas upp.

Vässa pennan är en utställning från Bygdegårdarnas Riksförbund som arrangeras på Österundagården i samarbete med Paddebo kulturförening, Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län, Fjärdhundraland ekonomisk förening med stöd från Uppsala läns bygdegårdsdistrikt och Enköpings kommun.

Vässa Pennan på Österundagården är ett samarrangemang med Österundagården, Paddebo kulturförening, Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län, Fjärdhundraland ekonomisk förening med stöd från Uppsala läns bygdegårdsdistrikt och Enköpings kommun. Torstuna dagbarnvårdargrupp bidrar med teckningar i fantasiskogen.

Rebus­rundan

Österundagården är ett av stoppen under Rebusrundan som årligen arrangeras av Fjärdhundraland. Årets sista Rebusrunda avgörs på söndag den 9 augusti med totalt 39 stopp i Enköping, Stockholm, Västerås och Uppsala.

Enköpingsbo misstänks för våldtäkt mot barn

Nyheter En 22-årig Enköpingsbo misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit ett barn. Ena gången på hotell i Enköping.tisdag 22/9 13:28