Konstnärerna Catti Brandelius och Jari Enqvist ligger bakom ljudkonstverket som ska spelas ur ljudbänken (t.h.) som invigs i Sätradalsparken i veckan. Foto: Stockholm konst

Sätra får mycket konstig bänk i parken

En bänk i Sätradalsparken, gjord av almar från Humlegården, ur vilken det strömmar en kärleksskång av en Bredängskonstnär. Konstigt? Nope, det är bara lite konst som invigs imorgon.

  • Publicerad 18:38, 29 nov 2017

"På stigarna i Sätraskogen och i tunnlarna i Bredäng irrar de två. Kommer de någonsin att mötas?".

Det funderar konstnären och Bredängsbon Catti Brandelius, som tillsammans med maken Jari Enqvist, ligger bakom det ljudkonstverk som ska strömma ut ur en bänk i Sätradalsparken de kommande veckorna.

Vad, hur och varför undrar kanske ni? Vi tog reda på det:

Hallå där Mårten Castenfors, big boss på Stockholm konst. Vad är det här för konstig bänk?

– Det är en mycket mycket konstig bänk. Och vacker! Den kommer innehålla ljud och skönsång och är gjord av almar från vår egen bakgård i Humlegården. Och tanken är att visa att konst inte bara behöver vara stengubbar och statyer. Utan också en bänk där folk kan sätta sig, lyssna litegrann och trivas, tills vi hittar en ny plats för den.

Varför ska den stå just i Sätradalsparken?

– Vi är lite extra intresserade av Söderförorterna just nu eftersom det pågår olika projekt i området. Och i väntan på de större projekten vill vi både visa att det också finns mindre projekt men också markera vår närvaro i området.

För något år sen skrev vi om hur Sätraungdomar saknade mötesplatser efter att flera bänkar tagits bort i Sätradalsparken. Är det här ett svar på det?

– Nej, det visste vi nog inte om. Men jag hoppas såklart att de pojkarna och flickorna slår sig ner på bänken också, det är en väldigt bra idé.

Sätras unga tar strid för en egen mötesplats

Men den ser inte superskön ut... Är den tuggarvänlig?

– Jag tycker nog att man kan tugga på den, jag har själv testat den och den känns väldigt skön att sitta på och luta sig emot. Om man sitter två på samma sits kanske det blir lite tight, men det blir också trevligt och ger mycket värme.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur valde ni konstnären?

– Ett skäl att att Catti Brandelius är från området. Men hon är ju också en person som ställer ut till höger och vänster, hon är ett känt namn i konstvärlden och vi tycker att man inte ska behöva ta sig till Liljevalchs för att ta del av konst – det ska man kunna göra på sin hemmaarena. Så med det här slår vi två flugor i en smäll!

Invigs imorgon

Ljudbänken som kommer spela Catti Brandelius kärlekssång "Bara stjärnorna" kommer stå i Sätradalsparken, intill Lövsätragränd 53.

Imorgon, torsdag den 30 november klockan 14.00, invigs den av Salar Rashid (S), ordförande i Stockholms konstråd och ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd, och Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Ljudbänken är ett samarbete mellan Stockholm konst och Audiorama.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.