Sorgen fyllde Sätra torg när en minnestund hölls under fredagskvällen. I huset intill hittades igår två unga killar dödade i torsdags. Foto: Henrik Lindstedt

Sätra samlades i sorgen och ilskan

Två unga män från Sätra har förlorat sina liv. Under fredagskvällen fyllde sorgen hela torget.

  • Publicerad 20:19, 12 apr 2019

Den unga tjejen från Vårberg som vi träffar på väg till Sätra är uppgiven. Snart ska hon stå på torget i Sätra och ta farväl av två unga personer som inte längre lever. Och det är inte första gången den senaste tiden.

– Jag kommer ha gått på tre personers minnesstunder på en månad. Först Älvsjö och nu det här. Jag kände den ena av dem i Sätra, han var en jättefin kille. Han har jobbat på 127-festivalen och nu skulle vi ha sommarjobbat tillsammans i sommar, säger hon.

Det var i torsdags som två killar i 20-årsåldern hittades döda i ett källarutrymme i Sätra. Det misstänks att de blivit mördade.

Anhållna för mordet i Sätra har släppts

På torget finns sedan igår kväll en minnesplats. Runt den samlas Sätra. Unga killar har med sig blommor, springer med tända ljus. Mammor, pappor och barn står tysta runt omkring, de som är på väg hem från jobbet stannar upp.

Två porträtt på killarna bärs fram. När de ställs upp brister det för en av killarna. Kompisen bredvid kramar om honom. Försöker trösta.

Klockan närmar sig 18.00. Hela torget är fullt. Sammanbitna munnar. Rödgråtna ögon. En ung tjej håller om en ung kille som skakar av gråt.

– Varför?

– Det är för jävligt.

Samlas för att stötta

Inne i Sätra centrum har föreningen Sätra Kidz öppnat upp en lokal dit alla som vill kan samlas för att prata med och stötta varandra.

– Det har varit en lång dag, säger Grace Caspers från föreningen.

Hon höll öppet hela kvällen i går. Och ska göra detsamma i kväll och antagligen under helgen också.

– Det som har hänt är hemskt. Men det har också fört oss samman, vi pratar mer med varandra och människor har verkligen engagerat sig. De kommer hit med kaffe, dricka, hembakta bullar. Småsaker som gör stor skillnad, säger hon.

Stadsdelens fältare kommer förbi, de ska jobba i Sätra hela helgen. Fryshuset också, de har förstärkt med extra personal och kan öppna upp sin mötesplats om det behövs i helgen.

– Vi har haft fullt med ledsna ungdomar hos oss. Det har varit svårt, man försöker förklara vad som hänt, vara där som stöd, hämta vatten och lugna. De två killarna var ju våra besökare, de har kommit till oss sedan de var 12. Vi hade rekommenderat dem för sommarjobb. Det är så tragiskt, säger fritidsledaren George Zeghbi från Fryshuset.

Även polisen, ordningsvakter och Lugna gatan kommer förstärka sin närvaro i Sätra under helgen.

Saknar dig min bror

Ute på torget körs en bil fram. Dörrarna öppnas. Ken Rings "Själen av en vän" pumpas ut över torget: "Jag saknar dig min bror". Fler tårar faller. Förutom musiken – tyst. Bara snyftningar hörs från folkmassan.

De som kände killarna bäst, barndomskompisarna, har svårt att prata.

– Inte idag, det går inte.

En bit ifrån står Eva Färjsjö. Hennes son Oliver sköts till döds i Skärholmen i februari 2017.

– Det här är för jävligt rent ut sagt. Det är fint att det är så många som samlats här. Men samtidigt är det bara vissa här. Jag ser inte medelklassen stå här i kylan. Det är två stycken unga personer som dött – då tycker man att reaktionerna borde vara kraftigare, säger hon.

Johan Reynols, som står bredvid henne, håller med.

– Det känns ibland som att förorten kan ropa hur högt som helst. Men det är ingen som lyssnar.

Kvällen blir kallare. Minnesstunden lider mot sitt slut. Upp mot himlen seglar en heliumballong i form av ett hjärta.

På den texten: "Vi saknar er grabbar".

Sätra i sorg efter misstänkt dubbelmord

Två personer hittade döda i Sätra

THÅSTRÖM: Vi rapporterar om mord med gråten i halsen

En person skjuten i Sätra - två gripna

Håller öppet. Fryshusets, som har hand om områdets fritidsgårdar, kommer stärka upp med personal under helgen och öppna upp sina lokaler om det behövs. Foto: Henrik Lindstedt

"Medelklassen orkar inte stå här och frysa", säger Johan Reynols och Eva Färjsjö som tycker att reaktionerna borde bli starkare när unga människor mördas. Foto: Henrik Lindstedt

"Det är så mycket rykten och spekulationer just nu. Men det spelar inte roll vad som egentligen hände. Det är två unga personer som har förlorat sitt liv och det har hela samhället ansvar för", säger Grace Caspers i Sätra Kidz. Foto: Henrik Lindstedt