Uppvärmning. Marjana Jovanovic joggar i täten, med resten av damlaget tätt bakom sig. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Sätra SK vill vara mer än hobby

Vindarna för damfotbollen har börjat vända. Och Sätra SK, fotbollsföreningen enbart för dam- och flickfotboll, har en viktig roll att spela för områdets tjejer, menar de.

  • Publicerad 19:20, 29 apr 2019

Sätra SK, fotbollsklubben i Sätra med mer än 50 år på nacken, har sedan 1980-talet varit helt inriktad på dam- och flickfotboll.  

– Det är inte så många som vet vilka Sätra SK är. Men vi har faktiskt legat i topp tre i division 1 länge, berättar Marjana Jovanovic som spelat i föreningens damlag i fyra år.

Men det har under en lång tid varit svårt att få spelare till föreningen. Ett problem som ofta grundar sig i pengar.

– Det finns inte så mycket pengar i damfotbollen, så det är många som slutar spela på grund av det, berättar Marjana Jovanovic.

Lagkamraten Madeleine Hjort Stålgren håller med.

– När småkillar tänker på fotboll kan de se framför sig en framtid där man kan tjäna miljoner. För tjejer handlar det om typ 20 000 i månaden. Vill man ge upp sina helger och kvällar för det? Missa familjemiddagar och födelsedagar?

– Därför blir ju fotbollen ofta mer av en hobby för tjejer. När man kommer upp i åldrarna är det bara en av tjugo som faktiskt satsar på fotbollen, fortsätter Destina Sönmez, som sitter i föreningens styrelse.

Samling. Laget samlas runt tränare Krispin Kuoppala, som sammanfattar den senaste matchen och berättar om målet med dagens träning. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Men Krispin Kuoppala, sportchef och tränare i Sätra SK, ser fler sidor av problemet.

– Det här har varit ett svårt område, att få in fler kvinnliga spelare. I vissa områden ska ju inte tjejer hålla på med idrott. Så det handlar också om struktur. Men sen vill ju tjejer spela fotboll, det har bara inte funnits förutsättningar på föreningsnivå. Man har inte kunnat ge dem vad som krävs. Att ha kontinuerligt bra tränare till exempel, där jobbar damfotbollen kraftigt i motvind.

Men han menar att vindarna har börjat vända ordentligt nu. Delvis eftersom allt fler företag är villiga att sponsra damfotbollen.

– Det betyder hur mycket som helst!

Dessutom är föreningen mitt i ett förändringsarbete. Tidigare var majoriteten av föreningens tränare och ansvariga män.

– Nu har vi en majoritet av tjejer i styrelsen. Och en majoritet av tjejer som är ledaransvariga för damlaget. Vi vill ju att det ska vara tjejer som är ansiktet utåt i vår förening, berättar Krispin Kuoppala.

Men det handlar också om att öka tryggheten för tjejer i området.

– Våra idrottsanläggningar ligger ofta lite dåligt till. Det är ofta långa vägar att gå. På vintrarna kan det vara kolsvart. Samtidigt vet vi att tjejer gör mycket för tryggheten i området. Ju fler tjejer som kommer ut, desto tryggare blir området, säger Krispin Kuoppala.

Ska kännas som hemma

– Det är därför det är så viktigt att vi får den här planen så trygg som möjligt för tjejer. Att den känns som hemma. Att man börjar använda anläggningen, att gångvägarna till Sätra blir trygga, fortsätter han.

Sätra SK. Klubbhuset står öppet, medan träningen på Sätra Bollplan pågår i bakgrunden. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Föreningens klubbstuga på Sätra bollplan har därför blivit en viktig del av förändrings- och trygghetsarbetet.

– Vi frågade medlemmarna vad de ville ha ut av klubbhuset och försökte sen uppfylla deras önskemål. Vi gjorde bland annat om konferensrummet, som knappt användes, till ett spelrum, berättar Destina Sönmez.

Och förändringarna har redan gett resultat, menar Krispin Kuoppala.

– Nu lever det här huset. Tidigare var det knappt öppet. Nu kan medlemmarna sitta och spela FIFA, käka mat och må bra. Det ska smitta av sig på den yngre verksamheten också. Att de kan komma hit och läsa läxor och umgås.

– Det har blivit jättebra! Nu träffas vi och umgås här innan träningen, säger Marjana Jovanovic.

Sätra SK i tabelltoppen – succéknepet: Träna mindre

Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Om laget

Sätra SK har sedan 1980-talet byggt sin verksamhet kring flick- och damfotboll. Detta gör föreningen unik i Stockholm.

Från 6 års ålder ges möjligheten att delta i den avgiftsfria verksamheten Fotbollsskolan. I Fotbollsskolan får de allra yngsta lära sig grunderna i vad fotboll innebär.

Sedan år 2015 har damlaget spelat i division 1. De tränar på vardagarna och spelar ofta match på helgerna.

Visa merVisa mindre