Amineh Kakabaveh under ett tal på Skärholmsdagen för två år sedan. Foto: Arkivbild

Amineh Kakabaveh (V) petas från riksdagslistan

Sätrabon och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh petas från Vänsterpartiets riksdagslista, rapporterar Aftonbladet.

  • Publicerad 16:54, 29 nov 2017

Sätrabon och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh stod inför valet 2014 på tredje plats på Vänsterpartiets riksdagslista. Nu finns hon inte med alls på det förslag till riksdagslista som Storstockholms valberedning tagit fram för valet 2018, skriver Aftonbladet.

Hon har suttit i riksdagen för partiet sedan 2008 och har, både från vänster- och högerhåll, hyllats för sitt arbete mot hedersvåld. 2016 valdes hon till "Årets svensk" av tidningen Fokus.

Men hon har också orsakat kontroverser. Våren 2016 delade hon en film på sin Facebooksida som utmålade somalier som våldtäktsmän och tjuvar. Filmen var skapad av högerextrema Nordisk ungdom, men hade en ditklippt SVT-logga, något som Kakabaveh menade lurade henne. Hon tog bort filmen och bad senare om ursäkt.

SFFS: ”Amineh borde avgå”

Striden med partiledningen har länge varit infekterad.

– Att valberedningen efter sina samtal med partiledningen inte vill ha kvar mig på valbar plats är tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätter kampen mot hedersförtryck och alla kvinnor rättigheter. Att de inte ens vill ha mig kvar på listan visar att de vet om att väljarna skulle värdera mitt arbete på ett annat sätt och markera detta genom personkryss, säger Amineh Kakabaveh till Aftonbladet.

Amineh Kakabaveh fanns med på det förslag till riksdagslista som lämnades av Skärholmens lokala Vänsterpartiförening.

Spikas i helgen

Raphael Silnicki, som är ordförande både för Vänsterpartiet i Skärholmen och för valberedningen i Storstockholm, vill inte ge någon närmare förklaring till varför Amineh Kakabaveh inte finns med bland det 20-tal kandidater som distriktet nu ska ta ställning till.

– Vi vill inte uttala oss om enskilda partikamrater på det sättet. Då skulle vi få säga varför en kandidat uppfyller våra kriterier bättre än vad den ena annan gör. Vi tycker inte att det är ett schysst sätt att behandla partikamrater. Så jag kommer inte uttala mig om någon enskild person, säger han till Aftonbladet.

I helgen beslutar Vänsterpartiet i Storstockholm exakt hur riksdagslistan ska se ut.