Rättegången mot de två åtalade män som misstänks för dubbelmordet i Sätra avslutades den 18 december. Foto: Martin Brusewitz

Sätramorden: Åklagaren kräver livstid

I går avslutades rättegången mot de två män som misstänks ha förnedrat och mördat två unga killar i ett källarförråd i Sätra. Åklagaren krävde lagens hårdaste straff: livstids fängelse.

  • Publicerad 11:01, 19 dec 2019

Under två veckor har åklagaren lagt fram sin teori i Södertörns tingsrätt om vad som inträffade i Sätra den 10 april 2019 när en 18-åring och en 20-åring mördades i ett källarförråd.

– I ett flerfamiljshus har de åtalade tillsammans och i samförstånd uppsåtligt dödat de två offren. De har bestämt träff med dem, förmått dem att gå ner i källarlokalen och där med hot om våld med eller utan skjutvapen förmått dem att ta av sig sina kläder i en trång källargång, utan flyktmöjligheter. De har sedan tvingats ner i sittande position och avrättats, sade åklagare Daniel Insulander under rättegångens första dag.

De åtalade är två män, 27 och 28 år gamla, hemmahörande i Huddinge och södra Stockholm. En tredje 25-årig man skulle enligt åklagaren ha stått åtalad om han inte tre dagar efter morden själv blivit skjuten till döds.

I går den 18 december avslutades rättegången med åklagarsidans och försvarets slutpläderingar. Åklagaren krävde livstids fängelse.

– Vår uppfattning är att den här gärningen är så pass brutal och i en kriminell miljö. Den är av den digniteten, säger Daniel Insulander till SkärholmenDirekt.

En av männens försvarsadvokater, Jens Högström, berättar för P4 Stockholm varför de yrkar på att de misstänkta frias helt från anklagelserna:

– Utredningen har inte kunnat visa på ett motiv. Det finns inte heller någon konkret bevisning i form av vittnen eller övervakningsfilmer. Och jag tycker inte att åklagaren har kunnat visa på att det inte finns alternativa gärningsmän, säger han till P4 Stockholm.

Åklagarens teori är att den brutala avrättningen inträffade som ett led i en konflikt gällande droghandeln i Sätra. De två killarna ska ha tagit över det som den senare mördade 25-åringen uppfattade som sitt revir.

Domen i målet ska meddelas den 15 januari 2020.