Skakade området. Det var den 11 april som två unga män hittades skjutna i ett källarförråd i Sätra. Foto: Henrik Lindstedt

Sätramorden: Mördarna stämde träff med offren

De två männen ska ha förnedrat och skjutit de två unga killar som hittades mördade i en källare i mitten av april i år. Nu åtalas de för mord vid Södertörns tingsrätt.

  • Publicerad 10:55, 28 nov 2019

De två männen, 27 och 28 år gamla, häktades i somras, på sannolika skäl misstänkta för mordet på två unga män i Sätra i mitten av april.

I dag väckte åklagare åtal mot de två männen.

Enligt åtalet ska de två männen, tillsammans med en tredje person, ha stämt träff med de mördade unga männen och tvingat med dem till en källargång i ett hus nära Sätra centrum.

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna. De har därefter blivit mördade under avrättningsliknande former i ett trångt källarutrymme utan möjlighet att fly, säger kammaråklagare Daniel Insulander i ett pressmeddelande.

Med två vapen, troligtvis en pistol och en revolver, avlossades minst nio skott i källarutrymmet. De två unga männen träffades av fyra skott var.

De nu åtalade männen är hemmahörande i Huddinge och södra Stockholm och har en lång rad domar bakom sig, främst om narkotikabrott, men även rån och misshandel.

– Min uppfattning är att alla personer som var inblandade i det här har rört sig i en kriminell miljö, men målsägandena är inte dömda för någon allvarlig brottslighet tidigare, säger Daniel Insulander på telefon till SkärholmenDirekt.

Vad motivet till morden kan vara vill han i dagsläget inte gå in på.

Hur ser bevisningen ut mot de två misstänkta?

– Det är en indiciekedja, det har handlat om att lägga ett pussel. Sen är det upp till tingsrätten av avgöra om de köper den, det finns ingen på plats som har sett det här ske, säger Insulander.

Vad knyter de misstänkta till brottet?

– Bland annat spår på platsen, mer än så vill jag inte gå in på.

Tredje misstänkt sköts ihjäl

Den tredje personen som misstänks ha deltagit i dubbelmordet är nu död och en förundersökning pågår kring dödsfallet. Åklagare Daniel Insulander bekräftar att det är samma person som sköts ihjäl i Sätra två dagar efter dubbelmordet, men vill inte kommentera ärendet ytterligare.

– Min uppfattning är inte att det var några fler inblandade, säger han.

Den 4 december startar rättegången mot de två männen. Den förväntas pågå i fyra dagar med beräknat avslut den 12 december.

Enligt kammaråklagaren nekar de åtalade till brott.

550 gram sprängmedel

Den 27-årige mannen åtalas också för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, narkotikabrott och brott mot vapenlagen. I samband med gripandet den 18 juni hittade polisen 550 gram sprängdeg, elsprängkapslar, pistolpatroner och stora mängder narkotika, bland annat 100 gram MDMA och 180 gram cannabisharts. På platsen ska även kokain ha bearbetats och förpackats.

Brottet rörande de explosiva varorna är att se som grovt, anser åklagaren. I stämningsansökan står det:

"Brottet ska bedömas som grovt bl.a. med hänsyn till varornas grad av farlighet och mängd, på vilket sätt varorna hanterats och förvarats samt att det funnits risk att de explosiva varorna hade kunnat komma till brottslig användning."

Hittades mördade i källare

Det var den 11 april som två unga män, 18 och 20 år gamla, hittades skjutna i en källare i Sätra. Polisen och åklagarens teori är att de mördades dagen innan.

Dådet skakade hela området.

Sätra samlades i sorgen och ilskan

– Alla var helt förstörda, man fattade inte vad det var som hade hänt. Varför? Och för vad? Ingen hade förväntat sig det här. När vi begravde dem begravde vi en del av Sätra med dem. Inget kommer bli sig likt, sa en person som stod de två killarna nära, kort efter.

Sätraskolan, där båda ungdomarna hade gått, satte direkt in krishantering. I centrum samlades frivilliga, föräldrar, kyrkan, fritidsledare och nattvandrare för att trösta ungdomar och försöka förstå vad det var som hade hänt.

I veckor låg ett täcke av sorg över den lilla förorten. Minnesstunderna som hölls samlade hundratals.

– Vi har haft fullt med ledsna ungdomar hos oss. Det har varit svårt, man försöker förklara vad som hänt, vara där som stöd, hämta vatten och lugna. De två killarna var ju våra besökare, de har kommit till oss sedan de var 12. Vi hade rekommenderat dem för sommarjobb. Det är så tragiskt, sa en av områdets fritidsledare, dagen efter morden.

Tre mord på kort tid

Två dagar efter att de två ungdomarna hittades mördade skedde ytterligare en skjutning i en trappuppgång i samma område. En ung man sköts till döds genom en dörr. Det är alltså samma person som nu, tillsammans med de två åtalade männen, misstänks ha legat bakom dubbelmordet i källaren.