Skakade området. Det var den 11 april som två unga män hittades skjutna i ett källarförråd i Sätra. Foto: Henrik Lindstedt

Sätramorden: Vad innebär det att rättegången tas om?

Rättegången i Sätramorden ska tas om efter att domaren i målet blivit akut sjuk. Men vad innebär det egentligen att rättegången tas om? SkärholmenDirekt reder ut.

  • Publicerad 17:25, 9 jan 2020

Med bara en vecka kvar innan domen om dubbelmordet i Sätra skulle meddelas meddelade Södertörns tingsrätt i går att rättegången måste tas om, eftersom domaren i målet blivit akut sjuk.

Huvudförhandlingarna avslutades den 18 december. Åklagaren yrkade då på livstid för de två huvudmisstänkta männen, 27 och 28 år gamla.

Men att rättegångsdagarna är över innebär inte att allt arbete är klart, båda sidornas argument ska gås igenom och en dom ska skrivas. Det var det arbetet som inte hann bli. Enligt lagen får man inte heller låta någon annan ta över arbetet.

– Det går inte att ta in en vikarie, utan man dömer på det material man har. Vi kan enligt rättegångsbalken inte låta en domare ta över ett mål, säger Eva-Lena Norgren, lagman på Södertörns tingsrätt.

Allt arbete inte förgäves

Att rättegången tas om behöver inte nödvändigtvis betyda att allt arbete varit förgäves. Det finns ofta inspelade förhör i en rättegång, men om de kan användas beror på om rätten tycker det är lämpligt:

– Det bestämmer vi efter diskussioner med åklagare, advokater... det kan också vara så att det gått lång tid sedan förhören, och att det påverkar bedömningen.

Det kan alltså mycket väl bli så att åklagaren och försvarare måste ställa sig i rätten igen och ställa om samma frågor när den nya rättegången drar igång. När det händer är också upp till rätten, och det arbetet pågår just nu:

– Vi måste enas om datum då alla kan, och dessutom gå igenom vilken bevisning som ska användas. Vår ambition är att sätta ut det så fort det bara är möjligt, men det är ju ett antal kalendrar som behöver gås igenom.

Det vanligaste som gör att en rättegång måste tas om är att något hänt som strider mot rättegångsbalken. Det kallas rättegångsfel. Det kan vara att en tolk inte haft rätt kvalifikationer eller att rättegången genomförts med fel antal ledamöter. I det här fallet rör det sig inte om något rättegångsfel, utan helt enkelt att domen på grund av sjukdom inte kunde slutföra arbetet.

Exempel på omtagna rättegångar

I september dömdes en tonåring till fängelse för mordet på en skolkamrat i Märsta. Rättegången fick tas om på grund av att tolkningen till svenska var så dålig att den kunde ha haft betydelse för utgången.

Rättegången om högskoleprovsfusket fick tas om eftersom att domaren uttryckt sig jävigt om fallet.

En rättegång där två persponer dömdes för grova våldsbrott fick tas om efter att det framkommit att en nämndeman sovit under förhandlingarna. Trots att fallet redan var överklagat till hovrätten fick tingsrättens dom rivas upp efter att en film som visade att hon sov kommit fram.

Visa merVisa mindre