Arbetssökande. Dilan Pekin ser till att så många som möjligt anmäler sig till sommarjobbs-mässan i februari. Foto: Julian Evans

Sätras nya fritidsgård bara på prov

Nyligen öppnade Sätras nya ungdomsgård för 16–19-åringar. Men om gården inte samlar tillräckligt många ungdomar till i början av april kommer staden stänga den igen.

  • Publicerad 07:20, 31 jan 2020

Vi är i en uppstartsfas fortfarande, och det kommer ta ett tag.

Att säga att folk hänger på låset vore en överdrift – men bara en liten. Strax efter öppning klockan halv sex släntrar ett gäng in och en halvtimme senare ett till. Så småningom är de en bra bit över en handfull på fritidsgården i Sätra. De bor alla i området och är mellan 16 och 19 år gamla. Som det är tänkt.

Sedan början av december förra året så har Fryshusets ungdomsgård öppet två dagar i veckan för ungdomar i åldern 16–19.

De som jobbar ikväll är Alex Nyass, Monal Ali och Dilan Pekin. Ungdomarna turas om om att sätta sig vid en laptop och anmäla sig till en sommarjobbsmässa som äger rum den 4 februari.

– Ska vi gå? frågar en av killarna, som sitter på en stol mot väggen, med jackan på.

Monal riktar en bestämd blick åt hans håll:

– Vadå "ska vi gå"? Det är klart vi ska gå, träffa företag som vill anställa, du har ju redan anmält dig!

En av företagen som kommer vara på mässan är Tallink, som söker serveringspersonal på sina färjor. En av killarna som just anmält sig resonerar kring att jobba på båt:

– Jag tror att man får bra betalt, säkert extra för att man är borta också. Jag svär, om jag är borta i två veckor i sträck ska jag ha betalt för varje timme!

Kvalitet och kvantitet

Stadsdelen har gett Fryshuset fyra månader på sig att visa att fritidsgården är värd de pengar som de får.

Åldersintegrering. Kombinera verksamheten så de yngre får umgås med de äldre en dag i veckan, tyckte en av fritidsgårdens stammisar. Foto: Julian Evans

Dilan och hennes kollegor hjälper killarna att skriva CV, förbereda sig för intervjuer, och tar med dem på jobbmässor. Problemet, menar Dilan, är att fyra månader inte är tillräckligt länge för att det ska nå kryssningsfart:

– Vi är i en uppstartsfas fortfarande, och det kommer ta ett tag. Sätra har inget gymnasium, så de som är i den åldern är svårare att få in.

Snack mellan kompisar är det bästa sättet att få folk att komma till fritidsgården, och de som är där ikväll har gjort sitt bästa för att tipsa bekanta.

– Fick vi mer tid skulle de som går i nian, och är i den yngre gruppen idag, kunna fortsätta i den äldre gruppen i höst. Då blir det en naturlig övergång för dem när de börjar gymnasiet också, säger Dilan.

En av killarna fyller i:

– Det vore bra om de i alla fall kunde låta oss dela på fredagen, så både de yngre och äldre är här samtidigt. Majoriteten av de yngre är 15 och det är kompisars småbröder. Man känner alla och man ser sig själv i vissa av dem. Vissa av dem tar inte skolan så seriöst. Men om de får höra från oss att det inte är så kul att gå komvux, gör de kanske inte om samma misstag.

Johan Kling (C) är ordförande i Skärholmen stadsdelsnämnd. Foto: Centerpartiet

Johan Kling (C) är stadsdelsnämndens ordförande och vill inte ge något tydligt svar på exakt hur många besökare som anses räcka:

– Jag vill inte uttala mig om det, utan det följer förvaltningen upp, och sedan måste vi ta ställning till helheten när perioden är slut. Det handlar både om kvantiteten och kvaliteten; vilka aktiviteter som finns och om personalen är förebilder.

Varför låter ni dem bara testa i fyra månader?

– Vi måste också kolla på helheten innan vi lägger folks skattepengar på det. Vi har ju liknande verksamheter i Skärholmen, Bredäng och Vårberg. Och på sommaren fyller 127-festivalen delvis samma funktion.