Klassiskt. Luta och sång utlovas på kyrkans sista sommarkväll. Foto: Wikimedia Commons

Såväl sång som luta när sommaren slutar

Kyrkan i Lagunda har sin sista sommarkväll den 28 augusti. Det blir ”En resa i kärlek” med luta, sång och tal.

  • Publicerad 15:40, 15 aug 2019

Lagunda församling av Svenska kyrkan har under sommaren haft kyrkliga sommarkvällar varje onsdag klockan 19. Sommarkvällarna har flyttat runt i Lagunda församling.

Sommarens allra sista arrangemang för året blir onsdagen den 28 augusti på Liljegårdens omvårdnadsboende, för både boende och besökare.

Kvällen har rubriken ”En resa i kärlek”. Det blir luta, sång och tal med Pär Eliason samt Karin och Michael Liliequist.

Sammankomsten avslutas med andakt och i samband med den tas en kollekt upp.

Michael Liliequist är diakoniassistent inom Uppsala Stadsmission med teologie kandidatexamen och utbildning hos S:t Lukas i enskild själavård.

Karin Liliequist är bland annat aktiv i Uppsala kammarkör.

Allmänheten är välkommen att deltaga och uppmanas då att ta med en slant/swish till sommarens insamling.

En luta är ett knäppinstrument med kort eller lång hals, med eller utan fastknutna, tvärgående greppband och med en oval eller päronformad kropp av trä. Lutan fungerar i princip som en gitarr, med sin form, sina strängar och sin resonanslåda (dess ihålighet). En vanlig fråga är hur många strängar en luta har, och svaret är att antalet strängar kan variera en hel del.

Lutor lär ha använts i Persien redan på 400-talet, och kom till Europa ungefär fyra sekel senare. Först på 1500-talet började musikinstrumentet nyttjas flitigt.

Carl Michael Bellman påstås ofta ha spelat luta men han ska i stället ha spelat på cister, vilket är ett musikinstrument som är släkt med lutan.

Sommarkväll på Liljegården

När? Onsdagen den 28 augusti, klockan 19.00.

Plats: Liljegården, Liljevägen 16, Örsundsbro.

”En resa i kärlek” med luta, sång och tal av Pär Eliason, Karin och Michael Liliequist.

Arrangörer: Lagunda församling av Svenska kyrkan.

Flera stölder mot arbetsfordon – var det tjuvarna som jagades?

Nyheter En stöldvåg kan vara på väg att stoppas. I en bil påträffad i Järfälla hittades gods från ett av flera inbrott i arbetsfordon i Enköping under den senaste tiden.tisdag 24/9 10:40

Borrningar stör trafik på Salavägen

Nyheter Sanering. Marken under Salavägen ska undersökas Från september till november görs undersökningar inför saneringen av Enköpingstvätten. Det gör att Salavägen delvis kommer att spärras av. – Det blir begränsad framkomlighet vissa tider, säger Ulf...måndag 23/9 16:16