KonstAB. Ossian Melin (längst till höger i bild) är inte jättepeppad att möta sin publik. Foto: Emma Khanafer

Scenkollektivet från Göteborg avskyr Stockholms publik

De hatar att stå på scenen, föraktar sin publik och ogillar skrattfester. Men det hindrar inte hyllade KonstAB. Den 15 februari är det premiär för deras föreställning "Total strukturalitet" på Teater Brunnsgatan 4.

  • Publicerad 20:00, 8 feb 2019

När svårdefinierade konstkollektivet KonstAB från Göteborg återvänder till Stockholm för den tredje och avslutande delen i "Total Trilogi" är det med viss tvekan. Enligt Ossian Melin, som tillsammans med Filip Aladdin och Anton Hellström utgör kollektivet, hatar de nämligen sin Stockholmspublik.

– Vi har en fruktansvärd publik där borta. Det är bara hipsters och kreddiga stockholmare med dyra sneakers. En gång var jag på ett café där de hade vår kaffemugg och först blev jag jätteglad. Men sedan kollade jag runt och såg vad de hade för konst. De hade, givetvis helt ironiskt, bland annat en dvd-box med Beckfilmer. Jag ville bara skjuta mig i huvudet, säger han.

Humorn är som ett virus

Deras tidigare föreställningar har jämförts med både Killinggänget ("Det gillar vi inte alls") och tv-klassikern Tårtan ("Vi älskar Tårtan!") men själv menar Ossian att de aldrig försöker vara roliga.

– Det finns ingenting tråkigare än att presentera en skrattfest som sedan inte är så kul. Men när vi träffas och bryter ned manuskriptet sipprar humorn in och tar över. Det är som ett virus.

Att stå på scenen är inte heller ett självändamål utan snarare ett nödvändigt ont.

– Vi har inte råd med skådisar och det är inte heller någonting vi prioriterar.

Efter "Total strukturalitet" väntar ett helt nytt äventyr i form av en långfilm.

– Det är nog slutmålet ändå. Det finns någonting rötet i att göra teater eftersom det försvinner. Jag får existentiell ångest av det, säger Ossian Melin.