Schack på skolschemat gör succé i Vattmyra

Matte, svenska, idrott – och schack. Det står på schemat för Vattmyraskolans fjärdeklassare, som tagit sig vidare till riksfinal i tävlingen Schack4an.

  • Publicerad 15:50, 4 maj 2018

Det är pappa som lärt mig spela. Men han utklassar mig alltid, så jag vill inte spela med honom

Annexet, Globenområdet. Det är torsdag 12 april och distriktsfinal av Schack4an. Klass 4A från Vattmyraskolan har kammat hem förstaplatsen av 103 tävlande klasser från Stockholms län, och kvalificerat sig till riksfinalen.

En torsdag ett par veckor senare träffar vi klassen på hemmaplan i Jakobsberg, när en av veckans schacklektioner pågår.

– Sådär kan du inte göra, schack matt!

Eleverna som ska möta varandra skakar hand, innan de drar igång en klocka och spelet kan börja. Full koncentration råder.

Här har alla fjärde- och femteklassare på skolan schack schemalagt två gånger i veckan, varav en lektion är valfri. Utöver det spelas det flitigt på raster och fritids.

Har satsat senaste året

Det hela började med att det gick bra för Vattmyras fyror i Schack4an förra året. Efter det bestämde sig skolan för att satsa; de köpte in material och började utbilda lärare i schackpedagogik. Och nu har 4A alltså tagit sig till riksfinal av årets upplaga i tävlingen, som går av stapeln i Västerås i början av juni.

– Jag slog vad med min kompis om att vi inte skulle vinna distriktsfinalen, och är fortfarande skyldig henne tre kronor. Men det var väldigt kul att vi vann, det känns spännande inför Västerås, säger Smilla Nordblad.

Hennes motspelare Betty Yonas kunde inte spela schack innan hon lärde sig i skolan, men är glad att kunna spela.

– Matten är lättare nu, särskilt addition. Jag förbereder mig för finalen genom att spela massa schack, hemma också. Där spelar jag mest online, säger hon.

Koncentrerade. Nancy Mourad och Pontus Isaksson spelar en omgång under uppsikt av Fanny Bétend-Bon. Foto: Mikael Andersson

Handskakning. Före och efter varje match ska spelarna skaka hand med varandra. Här Leylan Mehedin och Nancy Mourad, under uppsikt av Jens Jadbäck. Foto: Mikael Andersson

Både tjejer och killar är pepp på schack

Vid ett annat bord sitter schackdrottningen Sara Raho, som vann skolans tävling med samma namn – Schackdrottningen – i höstas.

– Pokalen står hemma på en kökshylla, det är pappa som lärt mig spela. Men han utklassar mig alltid, så jag vill inte spela med honom, säger Sara Raho.

Jens Jadbäck är fritidspedagog på skolan och den som drog igång schacksatsningen. Ju bättre det gick i tävlingarna förra året, desto mer tävlingsinriktade blev killarna, samtidigt som tjejerna backade. Därför valde de att köra en tävling enbart för tjejer i höstas.

– Nu är nästan tjejerna mer pepp inför finalen, säger Jens Jadbäck, och fortsätter:

– Eleverna tänker i fler steg nu, och tänker efter före de gör ett drag. De har varit lite nervösa för att möta elever på andra skolor, men det har gått jättebra. Och när vi mött en klass från Öland, ja, då har vi lärare passat på att lära eleverna mer om Öland!

Jens Jadbäck menar att schack är ett bra verktyg för att lyfta eleverna.

– Samtidigt får de öva sig i att både vinna och förlora, och att respektera sin motspelare, säger han.

Kul. Evelina Cederquist spelar mycket schack på mobiltelefonen. "Jag blev fett glad när vi vann distriktsfinalen. Vi har jättemånga bra spelare i klassen", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Vill ofta spela

Någon som märker av det stora schackintresset hos många ev eleverna är klassläraren Hanna Svensson.

– De frågar ofta "kan vi ha schack?", och vill gärna spela när de är klara med annat skolarbete, säger hon.

Hon ser flera positiva följder av schackspelandet.

– Eleverna har fått bättre självförtroende och självkänsla, de märker att de själva är duktiga. Det är bra sammanhållning i klassen, vi trivs bra ihop, och jag tror att schacket har en stor del i det, säger hon.

Så vad är då grejen med schack? Eleven Evelina Cederquist sammanfattar:

– Det är så lätt att lära sig, och det är ett roligt spel där vem som helst kan möta vem som helst!

Undervisning. Både lärare och elever har sett positiva följder av schackundervisningen i andra ämnen. "Matten är lättare nu, särskilt addition", säger eleven Betty Yonas. Foto: Mikael Andersson

Pepp. Eleverna vill ofta spela schack när de är klara med annat skolarbete. Foto: Mikael Andersson

Schack i Vattmyraskolan

Vattmyraskolans fjärdeklassare vann i april distriktsfinalen av Schack4an, en nationell tävling som anordnas av Sveriges schackförbund. Riksfinalen spelas den 2 juni i Västerås.

Vattmyraskolan är Sveriges första schackcertifierade skola, vilket innebär att en viss andel av personalen är utbildade schackpedagoger, och att eleverna får spela schack ett visst antal timmar per vecka. De jobbar på att ha schack redan från förskoleklass, med anpassning utifrån åldersgruppen.

Stockholm Direkt