En av vårens föreställningar heter Kality. Den handlar om journalisten Martin Shibbyes vistelse i Etiopiskt fängelse. Foto: Enköpings Riksteaterförening

Schibbye kommer till Enköping för att sprida det fria ordet

– Jag kan spela spel med min dotter samtidigt som många kollegor sitter i fängelse. Martin Schibbye kommer till Enköping med sin föreställning Kality. Anledningen är lika lätt att förstå som den är frustrerande att tvingas hantera.

  • Publicerad 18:40, 18 apr 2017

man gör en insats genom att komma och lyssna

Den 1 juli 2011 greps journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkta för terrorbrott. De dömdes till fängelse med hjälp av bevis som enligt SVT:s Rapport var förfalskade. Efter 438 dagar släpptes de ur fängelset Kality. Det fängelse som nu gett namn åt den pjäs som Riksteatern turnerar med.
– För två år sedan satt jag i en buss i Almedalen och talade om min frustration över att 16 journalister fortfarande sitter i fängelse med någon som jag inte kände, men som visade sig vara Riksteaterns nya chef Måns Lagerlöf. Där föddes idén.
 
En idé som plats på scener runt om i Sverige och som kommer till Enköping och Joar Blå den 29 april.
– Vi vill ge yttrandefriheten tillbaka till dem som har bestulits på den. Man gör en insats genom att komma och lyssna, säger Schibbye.
 
På scen finns en lokal journalist med och läser texterna. I Enköping tas den platsen av Ena Håbo-tidningens chefredaktör Bengt Johansson.
– Det var riksteaterns idé, att man skulle förankra berättelsen på det sättet och visa på bandet som ändå finns mellan kollegor, säger Schibbye.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33