Schwarzeneggers inbjudan till 15-åriga Greta

15-åriga Greta Thunbergs beslut att sittstrejka utanför riksdagen fram till valet för att uppmärksamma klimatet har gjort ett starkt intryck – på ett något oväntat håll.

  • Publicerad 15:08, 10 sep 2018

Det var den 20 augusti som StockholmDirekt först rapporterade om den 15-åriga klimatkämpen Greta Thunberg, som valde att sätta sig ned utanför riksdagshuset med en skylt med texten "Skolstrejk för klimatet". Här skulle hon bli kvar varje dag fram till valet för att uppmärksamma klimatfrågan, meddelade hon.

Greta, 15, sittstrejkar för klimatets skull

Med tiden kom initiativet att skapa ringar på vattnet, flera valde att sluta upp och slå sig ned bredvid Greta. Under fredagen hölls även en konsert på Nytorget för att stötta hennes initiativ, där artister som bland andra Patrik Isaksson, Loney Dear och Helene Sjöholm framträdde. Men stödet för femtonåringen kommer inte bara från stockholmarna själva.

Här sluter artisterna upp för 15-åriga Greta och klimatstrejken

På söndagskvällen twittrade nämligen den forne kroppsbyggaren, skådespelaren och tidigare guvernören av Kalifornien Arnold Schwarzenegger följande: "Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken. Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler", vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

Några minuter senare replikerade Greta Thunberg själv på twitter: "Räkna med mig. Hasta la vista baby".

Toppmöte i Wien nästa för Greta

Med "R20" refererar Schwarzenegger till toppmötet Austrian Wold Summit, som är Schwarzeneggers årliga klimatmöte som verkar för att Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål uppfylls.

– Det känns väldigt häftigt. Det är otroligt att det har spridits så, säger Greta Thunberg till SvD.

Greta Thunberg har tidigare förkunnat att hon kommer att fortsätta med skolstrejken varje fredag framöver, tills Sverige uppfyller Parisavtalet.

JARNLO: Varför hånas Greta som vill rädda jorden?